Diari La Veu del País Valencià
«Molts veïns de la colònia Sant Antoni de la Vall d’Uixó encara no es creuen que es rehabilitarà el barri» [Vídeo]

La colònia Sant Antoni de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa) és només un dels 31 barris de 23 ajuntaments inclosos al Pla de Barris. Un ambiciós projecte de regeneració urbana que s’ha convertit en una de les principals mesures de la Conselleria d’Habitatge, dirigida per Héctor Illueca.

«Vam decidir convocar un concurs i que foren els ajuntaments els qui decidiren en quins barris calia actuar i amb quines propostes concretes», explica la directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga. La resposta a aquesta crida ha estat «molt bona», segons la Conselleria i, de fet, van veure’s obligats a augmentar el pressupost del pla, fins als actuals 87 milions, per tal de donar cabuda a totes les sol·licituds.

L’objectiu prioritari del Pla de Barris és posar fi a la segregació urbana i dignificar aquelles àrees que més ho necessiten i que sense suport de l’administració és molt difícil que milloren. Encara que les ajudes dels fons Next Generation estan condicionades a la millora de l’eficiència energètica dels edificis –una autèntica obsessió de la Unió Europea que la guerra d’Ucraïna ha multiplicat-, s’estan aprofitant les reformes per incloure millores històriques, com l’accessibilitat o la retirada d’amiant.

«Hi ha molts veïns que encara no s’ho creuen»

«Només cal passejar-hi un poc per per adonar-se que el barri necessita una intervenció –explica Carmen Garcia, primera tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó, regidora d’Habitatge i, ella mateixa, orgullosa filla de “Texas”, tal com els seus veïns anomenen afectuosament Sant Antoni-, n’hi ha molt d’infrahabitatge, espai públic degradat, els murs que l’envolten…». Encara que Garcia també en destaca les potencialitats, sobretot «l’entorn natural on està ubicat», diu assenyalant la majestuosa serra d’Espadà, a tocar de les cases.

«La part més difícil ha estat convèncer la gent. N’hi ha molts que encara no s’ho creuen», reconeix Garcia, qui explica que van haver de demanar ajuda a l’associació de veïns perquè acompanyara els arquitectes que havien d’entrar a les cases per estudiar les reformes necessàries. «Quan la primera fase s’acabe i la gent veja que açò va de veres, serà com la xispa que genera una gran explosió. Estic segura que moltíssima més gent s’animarà a demanar les ajudes i tot serà més fàcil», relata optimista la regidora.

Comparteix

Icona de pantalla completa