Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de Castelló i la Generalitat inverteixen 2,5 milions per a evitar incendis forestals

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, assistia aquest dilluns a la presentació dels treballs que desenvoluparan aquest 2023 les Brigades de Mitigació de Riscos i Emergències, que compten amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, cobert quasi en la seua totalitat per la Generalitat i per la mateixa Diputació. La inversió de la Generalitat és de 1,35 milions d’euros, i la de la Diputació és de quasi 1,5.

En total hi ha nou brigades integrades per mig centenar de persones, que es mantindran actives durant un període d’entre 10 i 11 mesos als voltants de les zones habitades de l’àmbit rural i urbanitzacions costaneres per a protegir persones i infraestructures davant la possible declaració d’incendis. Les bases s’ubiquen a Morella (Ports), Sant Mateu (Baix Maestrat), Alcalà de Xivert, Llucena (l’Alcalatén), Cabanes (Plana Alta), la Pobla de Tornesa, Onda (Plana Baixa), Eslida i Altura (Alt Palància). La plantilla es cobreix fonamentalment amb professionals del sector forestal que viuen en aquestes comarques, fet que contribueix també a lluitar contra el despoblament.

Les brigades creen una franja de seguretat desbrossant i eliminant l’excés de vegetació existent a les zones pròximes als llocs habitats per a evitar que, en cas d’incendi, el foc puga avançar i posar en risc la població civil. Actuen, directament i preventiva, sobre el combustible de la interfície urbana-forestal, eliminant la continuïtat vegetal. Es tracta d’espais de vegetació en urbanitzacions i accessos a poblacions rurals d’especial risc, on es duen a terme tasques de neteja de camins, barrancs i zones estratègiques.

Tal com es va poder comprovar el passat estiu durant l’incendi de l’Alt Palància, la tasca realitzada per part d’aquestes brigades amb anterioritat va ser fonamental per a salvar l’embotelladora de Begís i el càmping de Viver. Així ho recordava aquest dilluns José Martí durant l’acte que ha compartit amb el secretari valencià de Seguretat i Emergències, José María Ángel; el director general d’emergències, Salvador Almenar; el diputat provincial de Bombers i alcalde de Vilafamés (Plana Alta), Abel Ibáñez; i la directora territorial de Presidència de la Generalitat, Eva Redondo.

Comparteix

Icona de pantalla completa