Diari La Veu del País Valencià
Una editora mallorquina, Fuster, el Berlín dels anys 20 i molt més, a La Veu dels Llibres

L’últim número de La Veu dels Llibres ofereix una entrevista Lourdes Toledo a Maria Muntaner (Palma, 1980), una de les joves editores que darrerament han agitat i revitalitzat l’edició i la literatura catalanes. Llicenciada en Filologia Catalana i en Teoria de la Literatura, en el seu cas, aquesta vocació ve lligada a la tradició d’una de les cases editorials més històriques i importants de les Illes Balears: Lleonard Muntaner, Editor, fundada l’any 1994 pel seu pare. És l’editorial en actiu més antiga de les Balears i la que té un catàleg més divers i nodrit, amb obertures temàtiques insòlites, d’ampli ventall.

En aquest número, Antoni Martí Monterde recomana Profeta de la raó. Sobre Joan Fuster, de Gustau Muñoz, una obra en què l’autor recorda que Fuster, indestriablement, també va ser un pensador, i un referent cívic i polític amb una significació pregona i positiva, com ho demostra la seua presidència d’Acció Cultural del País Valencia, la de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana entre 1987 i 1991, la fundació de la mateixa revista L’Espill i d’algunes col·leccions de clàssics que encara continuen en funcionament, en una segona etapa.

D’altra banda, Francesc Viadel s’endinsa en El meu amic, d’Esteve Miralles, una novel·la en què l’escriptor ha tornat a fugir dels convencionalismes i ha apostat per jugar amb la prosa de manera intel·ligent, amb els mínims artificis, practicant una escriptura diàfana, senzilla, que atrapa el lector.

A més, aquest dissabte, Ramon Ramon ressenya Passejades per Berlín, de Franz Hessel (1880-1941), visió urbana de Hessel compartida per artistes contemporanis seus, com ara el berlinès Walter Ruttmann, un cineasta que va col·laborar amb Fritz Lang i Leni Riefenstahl.

Per part seua, Daniel P. Grau comenta Ens van robar la joventut. Memòria viva de la Lleva del Biberó, de Víctor Amela, una obra en què l’autor estableix un diàleg amb el seu oncle, que és el que serveix per a lligar de manera recurrent els diferents materials que conformen el llibre.

Finalment, aquesta setmana també podem saber quins són els llibres més llegits a les Biblioteques de Menorca.

Comparteix

Icona de pantalla completa