Diari La Veu del País Valencià
La gigafactoria de Sagunt fabricarà 150 milions de cel·les de bateries cada any

La gigafactoria de Sagunt (Camp de Morvedre) de PoweCo, filial de Volkswagen, produirà 150 milions de cel·les de bateries cada any, que serviran per a proveir vora mig milió de vehicles. Comptarà, alhora, amb una capacitat de 40 GWh, però amb el potencial de ser ampliada en el futur fins als 60GWh.

PowerCo ha posat aquest divendres la primera pedra per a la construcció de la seua gigafactoria de cel·les de bateries, un acte que tenia com a nom «Mission Valencia» i que l’ha presidit el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb el rei espanyol Felip VI, amb el president espanyol Pedro Sánchez i el president de SEAT, Wayne Friffiths. També hi eren presents les ministres espanyoles de Ciència i d’Indústria, Diana Morant i Reyes Maroto, així com representants empresarials.

L’acte s’ha celebrat a la parcel·la d’1,3 milions de metres quadrats a Parc Sagunt II que PoweCo va comprar el passat mes de gener per 63,66 milions d’euros a Espais Econòmics i Empresarials (EEE). Allà s’ha començat a construir la fàbrica que obrirà les portes el 2026, que generarà 3.000 llocs de treball directes i altres 30.000 d’indirectes, amb una inversió de 4.500 milions d’euros.

El responsable de Tecnologia del Comitè Executiu del Grup Volkswagen explicava que «estem avançant de forma molt ràpida amb PowerCo. Acabem de començar la construcció de la segona gigafactoria de PowerCo a València, i ja estem fent el següent pas amb l’anunci d’altra gigafactoria a St. Thomas, al Canadà. El nostre objectiu és convertir PowerCo en un actor global en el negoci de les bateries i construir el camí per a una millor mobilitat amb cel·les de bateries fabricades de manera sostenible. La gigafactoria de València és una fita important en aquest sentit», ha dit.

El president de SEAT ha destacat que aquest divendres «hi ha molt a celebrar» i que la indústria estatal està vivint «un moment clau», en el qual l’empresa «vol liderar la recuperació econòmica» amb el seu projecte Fast Fordward Futur, en el qual, amb altres 52 socis, es mobilitzaran 10.000 milions d’euros d’inversió per a edificar Sagunt i electrificar les fàbriques de Vehicles de Martorell (Baix Llobregat) i Pamplona. «Un projecte amb ambició de transformar Espanya amb un hub de mobilitat elèctrica a Europa» amb una capacitat d’impacte econòmic de 21.000 milions d’euros.

El president de la Generalitat ha assegurat que per al País Valencià es tracta «d’un moment històric» i «una energia extra que ens impulsarà a horitzons més pròspers».

El president del Govern espanyol ha rememorat que Sagunt es va convertir en un gran pol siderúrgic de l’Estat que «va deixar empremta», per a assenyalar que ara «la història es repeteix». Sánchez ha remarcat que la col·locació de la primera pedra és «molt més que un acte simbòlic»: «respon a un projecte de país» que va més enllà fins implicar la Unió Europea en la «reindustralització del continent», amb la «voluntat d’orientar decididament el rumb del nostre país cap a un nou model productiu».

Comparteix

Icona de pantalla completa