Diari La Veu del País Valencià
El Síndic de Greuges admet que l’Ajuntament d’Alacant incompleix els criteris de transparència amb l’antic Cine Ideal

Al llarg de l’any passat, la plataforma Salvem l’Ideal, que treballa per la recuperació de l’antic cine ubicat a Alacant i a hores d’ara en estat d’abandonament, va sol·licitar informació sobre l’edifici que acollia aquest equipament cultural. Ho va fer a l’Ajuntament, concretament a la regidoria d’Urbanisme –liderada per Adrián Santos, de Ciutadans– a través de les instàncies pertinents per a accedir a l’expedient de conservació i a altres documents relacionats amb aquest antic cine.

Segons ha denunciat el col·lectiu, les sol·licituds no han sigut estimades, i no han rebut cap explicació sobre aquesta resposta. Salvem l’Ideal va demanar accés a l’expedient de conservació, al del catàleg de proteccions d’Alacant –en el qual està inclòs el Cine Ideal– i a l’expedient d’obertura de l’hotel que es preveu instal·lar en aquest equipament –i contra el qual diversos col·lectius s’han manifestat. Sol·licituds que, segons Salvem l’Ideal, s’han fet en més d’una ocasió.

En canvi, l’Ajuntament, lamenten, no només no ha facilitat la informació requerida, sinó que «no ha actuat de manera eficient per a protegir i rehabilitar» aquest Bé de Rellevància Local. Segons Salvem l’Ideal i altres associacions, la consulta d’informació sobre l’equipament cultural per part de la ciutadania està emparada pels articles 4.1 b) i c) de la Llei de Procediment Comú de les Administracions Públiques; pels articles 5 i 62 de la Llei del Sòl i Rehabilitació Urbana i pel 5 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, a més de l’article 12 de la Llei de Transparència, del 27 de la Llei valenciana de Transparència i Bon Govern i dels articles 18.1 i 70.3 de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local.

Ara, el Síndic de Greuges ha reconegut que l’Ajuntament d’Alacant incompleix la seua obligació legal de transparència respecte a la informació sobre aquest antic equipament cultural, i ha demanat respondre a les entitats sol·licitants en el termini d’un mes. Salvem l’Ideal també ha instat la màxima institució local a «respondre públicament pel seu incompliment de la legislació, per la seua falta de transparència, per la seua inacció en la defensa del patrimoni i pel motiu del bloqueig».

Comparteix

Icona de pantalla completa