Diari La Veu del País Valencià
El Botànic demana renovar òrgans estatutaris i el PP demana una «negociació despolititzada»

Els grups del Botànic han urgit aquest dimarts a renovar els òrgans estatutaris amb mandats caducats, com ara la Sindicatura de Comptes o el Consell Jurídic Consultiu, i aprovar els nomenaments en l’últim ple de la legislatura a Les Corts, l’extraordinari convocat a finals d’aquest mes de març.

Per contra, el PP ha mantingut el seu rebuig a les «presses» en considerar que es demostren «els nervis i la pudor de Ximo Puig i l’interès per col·locar membres no independents i amb carnet polític». Tot i així, els populars asseguren que estan disposats a una «negociació sana i despolititzada». Cs també vol renovar aquests òrgans, tot i que assegura que vol apostar per perfils independents.

Entre els grups del Botànic, la portaveu socialista, Carmen Martínez, ha acusat el PP d’autoexcloure’s de la negociació «per interessos partidistes», en al·lusió a un possible pacte postelectoral amb Vox pel fet que manté en el Consell de Transparència el seu candidat a la presidència de la Generalitat, l’ultradretà Carlos Flores Juberías, condemnat el 2002 per violència psíquica contra la seua exdona. «Un partit democràtic com el PP ha de desbloquejar els òrgans estatutaris, tal com marca l’Estatut i la democràcia, i no estar bloquejant-lo i marejant fins arribar a aquest extrem».

Estefania Blanes, d’Unides Podem, ha demanat que se sumen tots els grups a un acord que reflectisca la pluralitat de Les Corts i que el PP propose noms, encara que no ha volgut entrar en un possible acord entre els partits del Consell i Cs «perquè cal fer càlculs» i perquè la renovació de cada òrgan demana una majoria diferent. Blanes també ha defensat l’exdirigent de Podem Antonio Montiel com a candidat per al Consell Jurídic Consultiu, en considerar que compleix els requisits. Des de Compromís no han volgut fer valoracions sobre aquestes renovacions fins que no avance la negociació.

Des de l’oposició, María José Catalá, del PP, garanteix que el seu partit està disposat a arribar a un acord, però exigeix despolititzar els nomenaments i iniciar una negociació «sana i responsable» entre tots els grups. «Sempre hem estat disposats a parlar des del respecte i la responsabilitat institucionals sense pseudoamenaces», ha dit. Al seu torn, Catalá diu que el seu grup no pot votar a favor de les renovacions «ara mateix» per «les condicions» plantejades pel Botànic, i ha apostat per perfils independents en lloc «d’un repartiment polititzat».

Per últim, Mamen Peris, síndica de Cs, ha retret al Botànic i al PP no haver complert els terminis, i ha coincidit amb Catalá en reclamar candidats independents a partir d’un consens previ, però ha acusat el candidat Carlos Mazón de voler retardar la renovació a després de les eleccions per interessos electorals. Tot i així, Peris ha assegurat que el seu partit seguirà negociant «fins l’últim dia».

Comparteix

Icona de pantalla completa