El Consell anuncia obres per a abastir amb 20 hectòmetres cúbics 30.000 hectàrees al sud

L’aigua enviada serà reutilitzada i servirà per a regar cultius

La Generalitat està promovent obres per a incrementar el volum de les aigües reutilitzades procedents de les depuradores alacantines del Racó de Lleó –al barri de Sant Gabriel– i al Mont Orgègia, a la partida homònima. Aquest projecte, que s’iniciarà de manera imminent, permetrà abastir més de 30.000 hectàrees de cultiu les comarques de l’Alacantí i el Baix Vinalopó, amb un volum suplementari d’aigües regenerades d’uns 20 hectòmetres cúbics.

El secretari valencià d’Agricultura, Roger Llanes, i el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, s’han reunit aquest dilluns amb els representants de huit comunitats de regants d’aquestes comarques per a explicar els detalls de les distintes obres, segons ha indicat la Generalitat.

«Aquesta injecció addicional tan important de recursos hídrics no només garantirà la pervivència de l’agricultura de la zona, sinó que suposarà també la seua potenciació de cara al futur», ha dit Llanes. Tant ell com Aldeguer han destacat que el preu de l’aigua reutilitzada que arribarà als cultius de la comarca després de l’execució d’aquesta iniciativa serà «sensiblement inferior» al que els regants abonen en l’actualitat per l’aigua obtinguda dels pous o del transvasament.

Les «complexes actuacions» que es duran a terme en el tram dels cabals que es nodreixen de les depuradores del Racó de Lleó i del Mont Orgègia inclouen conduccions, canalitzacions, instal·lacions de bombeig i basses per a l’emmagatzemat de l’aigua. A més, han detallat que per a disposar d’aquest recurs addicional és necessari implementar millores en la capacitat de tractament de les depuradores de la ciutat d’Alacant i escometre els processos que permeten reduir la conductivitat (la composició salina) de l’aigua depurada, de tal forma que arribe als regants en «condicions òptimes» per a la reutilització en l’agricultura.

Està previst que l’execució d’aquests plans d’obra estiga acabat el 2027. Aquestes actuacions s’estan ultimant amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, i compten amb un pressupost estimat en uns 180 milions d’euros, amb finançament a càrrec dels Fons de Recuperació Next Generation.

En el cas de les actuacions a la depuradora del Racó de Lleó, la licitació del projecte i l’obra estan «a punt de ser aprovats», mentre que en el cas del Mont Orgègia el document es troba en una fase «molt avançada». «La posada en marxa d’aquests treballs reafirma el compromís del Consell amb els regants de la zona i suposa una aposta de gran calat que ens permet optimitzar els recursos hídrics disponibles i el seu aprofitament màxim en benefici de l’agricultura, complint així tots els criteris de la nostra política ambiental d’abocament zero i proporcionant a l’agricultura una aigua d’excel·lent qualitat a preu assequible», ha dit Llanes.

A més, la Generalitat ha anunciat noves inversions que es materialitzaran per a sufragar els trams 1 i 2 de les obres del post transvasament Xúquer-Vinalopó, amb 12 i 22 milions d’euros respectivament. La primera d’aquestes actuacions ja ha sigut adjudicada per a executar-la, i la segona està en fase de contractació.

Igualment, ha detallat les inversions adreçades a la modernització dels regadius a la demarcació d’Alacant, que té un pressupost que ascendeix a 8,2 milions d’euros enguany, que se sumen als 75 que la Conselleria d’Agricultura ha destinat a aquesta finalitat a les comarques meridionals entre 2015 i 2022.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.