Diari La Veu del País Valencià
Llum al final del túnel en la preservació de la Torre de Reixes del Campello

El de la Torre de Reixes del Campello (l’Alacantí) és un d’aquells capítols amb desenllaç aparentment senzill però que s’ha complicat de manera poc previsible.

Aquesta torre de vigilància del segle XVI, que servia per a protegir la costa de l’Alacantí dels constants atacs dels corsaris barbarescos, ha restat abandonada durant segles fins al punt que totes les entitats pel patrimoni han alertat de la seua destrucció imminent. El deteriorament dels murs, les pintades i el seu estat pèssim de conservació van fer reaccionar la ciutadania, que ha arribat a protagonitzar tres marxes per a difondre les virtuts de la infraestructura i per a promoure’n la necessitat de treballar en la seua conservació.

Curiosament, la catalogació com a Bé d’Interès Cultural (BIC) d’aquesta torre no ha anat lligada a la seua protecció. En gener, la Conselleria de Cultura va exigir per setena vegada a l’Ajuntament del Campello, governat en minoria pel PP, un informe sobre l’estat de salut d’aquesta antiga fortificació que està distingida com a BIC des del 1996.

Aquesta catalogació obliga les administracions a protegir els monuments o els espais, fins i tot a expropiar-los en cas que no siguen de titularitat pública. És el cas de la Torre de Reixes, sobre la qual, fins ara, només s’han emès comunicats i instàncies per a interpel·lar les institucions a actuar-hi. Conselleria s’ha adreçat a l’Ajuntament, mentre que l’Ajuntament s’ha excusat en la titularitat privada de la torre per a no intervindre-hi. Durant l’anterior legislatura, quan El Campello comptava amb un govern plural d’esquerres, es va fer un estudi que va xifrar en 100.000 euros la quantitat necessària per a renovar i estabilitzar el monument.

L’Ajuntament actual, curiosament, s’ha adreçat als propietaris sense saber mai ben bé qui són. Mentre que al cadastre consta com a propietària la Fundació Cultural Frax, al Registre de la Propietat hi figura Campelmar SL, dedicada a activitats immobiliàries. Va ser el 2021 quan l’Ajuntament va descobrir, amb l’advertiment d’Esquerra Unida, que aquesta última empresa era la propietària legítima de la torre.

Aquest fet va permetre a l’Ajuntament adreçar-se a l’empresa responsable per a exigir-li un pla de protecció per al BIC. Un pla que ara ha sigut presentat i que exigeix la col·laboració de les administracions per a preservar el monument. La quantitat necessària, segons l’empresa, supera els 200.000 euros, el doble del que va calcular l’Ajuntament fa cinc anys. La mercantil tampoc no descarta que la torre passe a ser de titularitat municipal per a poder desencallar les obres pertinents a càrrec del pressupost de l’Ajuntament en la seua totalitat.

El projecte presentat inclou també referències a l’actitud del consistori els darrers anys, qui segons l’empresa només s’hi ha adreçat amb l’amenaça de multes i expropiacions sense cap proposta per a conservar la torre. Entre les propostes de Campelmar hi ha l’habilitació de l’accés i alerta del perill de desenvolupar un projecte que impedisca una rehabilitació integral posterior.

Després d’anys en què l’Ajuntament s’emparava en la propietat privada del monument per a evitar dur a terme la seua protecció, ara ja hi ha un pretext aclarit per a desenvolupar un pla adreçat al manteniment de la infraestructura, que aspira a convertir-se en un reclam turístic i patrimonial.

Comparteix

Icona de pantalla completa