Diari La Veu del País Valencià
Puig adverteix Ford davant l’ERO plantejat per la multinacional

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha indicat aquest dilluns en relació a l’ERO que s’aplicarà en la fàbrica de Ford a Almussafes que en la inversió pública «sempre hi haurà una vinculació a l’ocupació», tot i que des de l’administració no poden ser «aliens a la realitat de la indústria de l’automòbil» i a la seua transformació elèctrica.

Puig s’ha expressat així a preguntes dels mitjans durant la signatura d’un protocol amb Enagàs per a impulsar el desenvolupament de l’hidrogen verd. El passat divendres, Ford va anunciar la seua intenció d’aplicar un ERO que afectarà 1.144 treballadors de la planta d’Almussafes (Ribera Baixa). Després de conèixer aquesta decisió, la ministra espanyola d’Indústria, la també socialista Reyes Maroto, va traslladar la seua «preocupació» i va advertir que els ajuts públics del Govern espanyol per a impulsar la transició elèctrica en el sector de l’automòbil «estan condicionades al manteniment de l’ocupació».

Preguntat en aquest sentit, el president valencià ha afirmat que, «per descomptat, sempre hi ha una relació entre les ajudes i la inversió en capital humà», però creu que «des del diàleg» es buscarà «una bona solució». «El que està clar és que no podem ser aliens a la realitat de la indústria de l’automòbil», ha dit.

«L’objectiu de la política econòmica és el manteniment de l’ocupació», però «és cert que des del diàleg hem de comprendre la realitat que pateixen a cada moment les indústries i les factories», ha afegit. El president també ha assenyalat que hi ha comunicació amb Ford, i que també hi ha «una part que correspon a la decisió que ha de prendre l’empresa». «Nosaltres acompanyarem les nostres decisions en relació al manteniment de l’ocupació», ha conclòs.

Puig també assegura que l’administració valenciana és «conscient de les dificultats de la indústria de l’automòbil», i diu que «defensarà en tot cas que hi haja, a través del diàleg, una bona solució» per als treballadors afectats. «Crec que, com en altres ocasions, es produirà un acord al si de la negociació» i una «eixida correcta».

El president també s’ha referit a les «dificultats» de la indústria de l’automòbil, tot subratllant que «allò important és que s’ha salvat la factoria de Ford» al País Valencià en ser elegida per a l’electrificació, quan s’enfrontava a una «desaparició total» o a una «reconversió» en la qual, «finalment, es mantindran molts llocs de treball, no només directes sinó també indirectes, que es podran mantindre gràcies a la decisió presa per Ford».

En canvi, Puig assenyala que «hi ha, en aquests moments, una reconversió que afectarà llocs de treball», i que «el vehicle elèctric requerirà de menys treballadors». En aquest sentit, s’ha referit a la gigafactoria que Volkswagen instal·larà a Sagunt (Camp de Morvedre), que ajudarà a crear llocs de treball.

Per últim, Puig ha recordat que la negociació ha començat ara i que la xifra d’acomiadaments plantejada per l’empresa és «una posició de partida». «Nosaltres el que no hem és d’influir en aquest procés en el qual els sindicats i la direcció de l’empresa abordaran una negociació legítima», ha indicat, abans de ressaltar també que «el diàleg social en Ford sempre ha sigut fonamental».

Comparteix

Icona de pantalla completa