Diari La Veu del País Valencià
El 75,5% del deute valencià té l’origen en l’infrafinançament

Segons ha informat l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques després de la presentació d’un informe sobre sostenibilitat de les finances autonòmiques amb experts, l’infrafinançament que pateix el País Valencià és «la principal causa del seu endeutament», que arriba al 44% del PIB. Aquesta situació també obliga el territori a «incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania per damunt de la mitjana». I tal com puntualitza l’IVIE, «deute i impostos són necessaris per a disposar d’uns recursos suficients que permeten oferir els serveis públics fonamentals, especialment sanitat i educació».

Aquesta conclusió es desprèn de l’informe «Trencament d’equilibris, insuficiències acumulades i deute», presentat per l’investigador Francisco Alcalá. El document explica que la modificació del model de finançament en 2009 va donar lloc a desequilibris addicionals tant en quantia com en distribució dels recursos per comunitats. «En concret, afirma que el finançament efectiu per habitant ajustat de les comunitats autònomes de règim comú va caure un 11,3% durant la vigència de l’actual model, respecte al finançament anual mitjà de l’anterior sistema de finançament autonòmic». Així, el finançament per habitant ajustat entre 2002 i 2009 va ser de 2.780 euros, mentre que en el període posterior s’ha vist reduït fins als 2.466 euros.

«La realitat financera» per al País Valencià, indiquen, és que «els seus recursos han caigut un 12,6% comparant ambdós períodes». Segons l’IVIE, la reforma de 2009 va agreujar encara més l’infrafinançament valencià fins al punt d’accentuar «un problema d’equitat en la distribució dels fons». Com a exemple, comparen la situació del País Valencià amb Cantàbria, els habitants de la qual disposen de 729 euros més que els valencians procedents del sistema de finançament.

Les conseqüències de l’infrafinançament valencià, que al 2019 es traduïa en 7.509€ per càpita, serien «el ràpid creixement de l’endeutament autonòmic durant el període 2009-2019 i l’augment de la pressió fiscal». D’aquesta manera, el País Valencià té en l’infrafinançament el 75,5% del deute que acumula.

Comparteix

Icona de pantalla completa