Només el 31,6% dels mitjans digitals del País Valencià són en català

Segons l’observatori Iberifier, dels 255 identificats, 82 empren la nostra llengua

Al País Valencià, només el 31,6% de mitjans digitals identificats són en català. Així es desprén de la radiografia detallada de l’ecosistema mediàtic de la península Ibèrica que ha dut a terme l’observatori  Iberifier després de tres dècades de periodisme digital. 

En total, incloent-hi mitjans de periodicitat diversa i d’àmbit local, comarcal, provincial i de país, n’hi ha 255, dels quals 177 són en castellà i 82 en català. Això suposa l’11,8% dels 691 mitjans que es publiquen en la nostra llengua al conjunt dels territoris de parla catalana. El nombre de mitjans en idioma propi més elevat correspon a Catalunya, amb 547 (79,2%); per darrere hi apareixen les Illes Balears amb 29 (4,2%). La resta, 33 (4,8%), estan publicats des d’altres llocs de l’Estat. 

Així, a Catalunya el 74,5% de la suma de mitjans en les dues llengües que s’hi editen (735) empra el català, i a les Balears (d’un total de 90), el 36,7%. Uns percentatges que superen el del País Valencià, en el primer cas amb escreix i en el segon, per un poc menys de 5 punts.

Segons el  mapa interactiu d’Iberifier, dels 4.008 mitjans digitals identificats a l’estat espanyol, el 17,5% utilitza el català. Quant a la resta de llengües oficials, hi ha 119 mitjans en basc (3%) i 113 en gallec (2,8%).

Atés que la informació es publica sota una llicència d'accés lliure, la indústria periodística i la comunitat acadèmica poden analitzar-hi les característiques, tendències i oportunitats del periodisme digital a la península Ibèrica. El mapa ofereix la localització geogràfica dels mitjans amb web, així com l’especialitat temàtica, les vies de finançament, el grup al qual pertanyen o la presència a les xarxes socials, entre d’altres.

Iberifier és un projecte amb finançament europeu coordinat per la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra. Forma part de l’European Digital Media Observatory, que integra huit observatoris de mitjans digitals i desinformació de la UE. 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.