Diari La Veu del País Valencià
Les manifestacions del 8M tinyen de morat les ciutats del País Valencià

Les manifestacions del Dia de la Dona han tenyit de morat aquest dimecres el centre de nombroses ciutats i pobles del País Valencià. Vinaròs (el Maestrat), Castelló de la Plana, València, Gandia (la Safor), Xàtiva (la Costera), Alcoi, Alacant i Elx (el Baix Vinalopó), entre altres, han celebrat marxes feministes en un ambient reivindicatiu, festiu i multitudinari. En algunes localitats, s’hi han convocat mobilitzacions de manera separada.

Així, al Cap i casal, hi ha hagut dues manifestacions organitzades per la Coordinadora Feminista i l’Assemblea Feminista. Segons Delegació del Govern espanyol al País Valencià, a la marxa convocada per la Coordinadora hi han assistit més de 15.000 persones -l’organització eleva aquesta xifra a 50.000- i a la de l’Assemblea, més de mil.

En la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista, sota el lema «Feminisme, Justícia, Igualtat i Drets per a les Dones», s’han vist pancartes amb lemes com ara «Patriarcat i capital aliança colonial», «No és una festa sinó una protesta», «La meua vagina no es lloga», «Metge objector al contenidor», o «La prostitució no és treball sinó violència sexual».

Durant el recorregut pel centre han sonat càntics com ara «Masclisme també és terrorisme», «Amb roba o sense roba el meu cos no es toca», «No estem totes: falten les assassinades» o «Qui estima no mata ni humilia ni maltracta», junt amb alguns crits de dimissió de la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Com a portaveu de la coordinadora, Càndida Barroso ha subratllat que l’«enemic» és el patriarcat i no està entre les feministes i ha recordat que «els homes també han d’eixir al carrer». Ha advertit que la violència sexual és «una realitat aclaparadora per a les dones i les xiquetes», davant el que ha reclamat més mesures estatals i autonòmiques. «Hi ha una gran pressió en aquest país perquè s’instal·len granges de dones», ha alertat en al·lusió als ventres de lloguer.

Manifestació convocada per la Coordinadora Feminista | Iris Vizcaino

Per part seua, la manifestació convocada per l’Assemblea Feminista, sota el lema «Enfront del capitalisme violent feminisme dissident», ha partit del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors i ha conclòs a la plaça de la Mare de Déu.

Durant el recorregut s’han sentit càntics com «Em cuiden les meues amigues i no la policia» o «S’acaba el patriarcat» i s’han vist cartells com ara «Dones havíem de ser» o «Treball sexual és treball», així com uns altres a favor de la derogació de la Llei d’Estrangeria i en defensa del col·lectiu trans amb diverses assistents portant la seua bandera.

Com a portaveu de l’Assemblea, Mireia Biosca, ha defensat que per a elles era necessari convocar una manifestació pròpia que posara en el centre la lluita anticapitalista i antiracista que «també és lluita feminista». «Hi ha molts feminismes i és súperpositiu que les dones isquen al carrer el 8 de març amb els quals se senten més identificades; això ho celebrarem sempre, però per a nosaltres era important que fora present», ha argumentat, una cosa que ha emmarcat en la vaga feminista que han convocat per a aquesta jornada.

Abans de la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista s’ha dut a terme una acció col·lectiva on un grup de dones s’han tallat flocs de cabells en suport a les dones iranianes, al crit de «Dona, vida, llibertat».

Manifestació del 8M a Alacant | Manuel Lillo

Presència de polítics

A la marxa celebrada a Alcoi s’hi ha sumat el president de la Generalitat, Ximo Puig, ja que ha sigut l’últim municipi valencià on s’ha produït un assassinat masclista a l’octubre. Ha advertit que aquest és el principal problema de la societat actual i ha demanat erradicar-lo junts perquè «no hi ha res més important que defensar la dignitat de les persones siga quin siga el seu sexe». «Hui dones i homes hem de ser aliats», ha reivindicat, i ha recordat a totes les víctimes d’aquesta xacra.

Entre els polítics presents a la marxa de la Coordinadora Feminista a València, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha rebutjat «tot el que siga fer soroll contra les dones». «Celebrem tots els drets aconseguits i reivindiquem tots els que encara estan per arribar. I nosaltres, els homes, hem d’estar al costat encara que alguns no vulguen», ha proclamat.

A aquesta manifestació a València, també hi han assistit altres representants públics com ara l’alcalde Joan Ribó, el vicepresident segon de la Generalitat, Héctor Illueca, i la seua companya de Podem Pilar Lima, o la sotssecretària d’Igualtat del PSPV, Ana Domínguez. A la marxa celebrada a Alacant s’ha sumat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Aitana Mas, i la candidata socialista a l’alcaldia, Ana Barceló.

Comparteix

Icona de pantalla completa