Diari La Veu del País Valencià
El Congrés tramita la reforma de la llei del només sí és sí amb el Govern espanyol dividit

El Ple del Congrés ha aprovat la la proposta del PSOE per a reformar la Llei del nomé sí és sí després que el PSOE obtinguera el suport del PP, Ciutadans, el PNB i el PDeCAT, així com l’abstenció de Vox.

Unides Podem, incloent-hi la vicepresidenta Yolanda Díaz i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, han votat en contra de la iniciativa del seu soci de Govern, igual que altres aliats d’investidura com a ERC i EH Bildu. Compromís, tal com havia anunciat, s’ha abstingut.

La reforma del PSOE implica retornar a les penes de l’anterior Codi Penal en casos en què hi haja violència o intimidació creant un subtipus agreujat en el delicte d’agressió sexual, un esquema que el Ministeri d’Igualtat rebutja perquè considera que implicarà revictimització i tornar a posar el focus dels interrogatoris en si hi va haver resistència i no en el consentiment. El text ha obtingut 231 vots a favor, 56 en contra i 58 abstencions.

La diputada del PSOE, Andrea Fernández, ha insistit que el que fa el seu partit és «assumir la responsabilitat de modificar» la norma, «que no està funcionant adequadament» amb les rebaixes de penes a agressors sexuals, i que ho fa «des de la serietat i el rigor». «Cal modificar-la, cal ser responsables, conseqüents i la millor forma de legitimar aquesta norma és apostar per corregir els errors», ha afirmat la diputada socialista.

Per contra, la diputada d’Unides Podem, Lucía Muñoz, ha avisat que «no hi ha feminisme possible» al costat de PP i Vox. «Per això l’aplaudiment de hui serà l’aplaudiment de la vergonya», ha dit en el debat d’aquesta vesprada. Muñoz ha acusat el PSOE de «trair» el crit del moviment feminista i d’estar «fallant» i «donant l’esquena a totes les dones d’aquest país».

El to d’enfrontament entre els socis de coalició del Govern espanyol ha pujat quan el portaveu dels socialistes, Patxi López, ha acusat Unides Podem d’haver fet un discurs «irresponsable» i «impresentable». La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha lamentat en declaracions als passadissos de la cambra baixa que s’haja arribat a aquest punt.

Comparteix

Icona de pantalla completa