Diari La Veu del País Valencià
Aitana Mas augura que la Llei d’Igualtat serà «la primera del Botànic III»

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha assegurat que la Llei d’Igualtat del País Valencià serà «la primera del Botànic III» després de les eleccions valencianes de maig. A més, ha garantit que inclourà mesures de foment de la conciliació i d’empara de les «noves masculinitats». «Si pot ser el primer dia de legislatura, seguirem la tramitació perquè arribe com més prompte millor a les Corts», ha declarat abans d’una reunió amb entitats de l’àmbit social per a posar en comú la futura norma.

En aquesta trobada han participat representants de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), l’Associació de Dones XARXA, el sindicat Otras, CCOO PV, Lambda-Col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, l’Associació de Mestresses de casa i Consumidores Tyrius i la Fundació València Diversitat.

Mas ha destacat la importància de comptar amb aquestes associacions per a «continuar aportant visions que són importantíssimes» en l’esborrany de la Llei d’Igualtat. Un esborrany «molt participatiu, amb més de cent dones i homes que han volgut dir la seua opinió», ha ressaltat.

En la reunió, ha cridat a trencar els sostres de vidre i també a «combatre els sòls de fang en els quals es troben dones de tot tipus», cosa que ha garantit que buscarà la llei, «un text adaptat a les noves realitats socials per a promoure un canvi de paradigma en relació amb els rols i els estereotips de gènere i eliminar qualsevol forma de discriminació per raó de sexe o gènere».

Per a això, ha promés establir mesures que permeten a dones i homes «participar en condicions d’igualtat en la vida familiar, social, comunitària i econòmica, valorant les cures i promovent la universalització de manera corresponsable, juntament amb la promoció de formes diverses d’exercir les masculinitats».

Es tracta, ha defensat, d’una aposta per una igualtat real entre homes i dones que permeta «tant la incorporació de dones a professions tradicionalment masculinitzades com la presència d’homes en espais majoritàriament feminitzats». «Aquesta llei no serà només per a dones, també per a aquells homes que volen escapar del marc del patriarcat, i apel·larà a aquelles empreses que vulguen trencar amb els rols tradicionals de gènere», ha asseverat.

En aquesta línia, la vicepresidenta ha recordat que el text preveu bonificacions fiscals per a empreses que incloguen mesures de compensació positiva, així com fomentar la lluita contra la bretxa salarial mitjançant el foment de la transparència retributiva o que les empreses amb més de 50 treballadors que vulguen contractar amb l’administració o rebre fons públics hagen de publicar les seues taules salarials per gènere i edat.

Entre les mesures previstes en la Llei d’Igualtat, la Generalitat promourà el descans en dies festius al sector del comerç, especialment en grans superfícies, impulsarà la jornada laboral de 32 hores mantenint drets laborals i salarials i impulsarà polítiques de flexibilització horària i promoció del teletreball amb perspectiva de gènere. Establirà el permís dels funcionaris per naixement, acolliment i adopció en sis mesos com a mínim en famílies biparentals i fins a un any en les monoparentals.

Paral·lelament, es pretén crear una estratègia d’usos del temps, partint d’una enquesta periòdica sobre les hores que la població dedica a les activitats diàries, que permeta una redistribució dels temps sense escletxes de gènere.

Durant la trobada, la consellera ha ressaltat que la norma valora les cures com «un element indispensable per a la sostenibilitat de la vida», tenint en compte l’estimació del valor econòmic i social que representen i l’impacte en el PIB de l’economia de les «tres C»: criar, curar i cuidar.

Es preveuen així reduccions horàries per a criança i cures que s’ampliaran una hora diària quan les demanen les persones del gènere infrarepresentat en la demanda de mesures de flexibilització o la bonificació fiscal a les empreses que incloguen mesures de compensació positiva. També mesures per a fomentar la coeducació a les aules i la incorporació de la perspectiva de gènere en medi ambient, agricultura i habitatge.

Una altra de les mesures previstes en la Llei d’Igualtat és que l’accés als productes d’higiene menstrual siga d’accés universal, prioritzant els que són sostenibles a nivell mediambiental.

Comparteix

Icona de pantalla completa