Diari La Veu del País Valencià
Compromís denuncia que el PP de la Diputació d’Alacant va ser fiscalitzat amb una llei inadequada

El portaveu de Compromís en la Diputació d’Alacant, Gerard Fullana, ha anunciat noves accions judicials i ha denunciat que al seu partit, a Esquerra Unida i a Ciutadans se’ls va fiscalitzar usant la llei de subvencions, mentre que al PP se li va aplicar la llei comptable.

Així ho ha expressat aquest dimarts Fullana en una roda de premsa en la qual ha anunciat que han presentat al·legacions al Tribunal de Comptes, així com una denúncia al jutjat contenciós-administratiu, en la qual plantegen la possibilitat que el PP «haja usat una teranyina comptable per a eludir el retorn dels diners amb fons del partit». A més, ha ampliat la petició de devolució a la totalitat dels ingressos, ja que entén que l’auditoria «validava pagaments que en realitat no estaven justificats».

En aquest sentit, Compromís afirma que la manera de justificació, «en comptes de representar els interessos de la Diputació, ha creat un sistema perquè el grup en el govern retorne la menor quantitat possible de diners, després de confirmar-se irregularitats en l’enviament de quantitats de la institució al partit».

Així mateix, la denúncia apunta que s’utilitza una manera de justificació ad hoc per a «assegurar que el PP no haja d’integrar major quantitat de diners». «Mentre s’utilitza com a argument bàsic de llei general de subvencions per a validar una part de l’ingrés, s’obvia la mateixa llei de subvencions en la part que refereix al reintegrament», ha ressaltat.

Amb això, la coalició busca l’anul·lació del procés administratiu i que el jutjat «force» els populars «a retornar els diners que hauria d’haver retornat, i que aquesta quantitat s’amplie a la totalitat de la subvenció rebuda». A més, assenyala que «l’arquitectura dissenyada per a eludir la justificació de la subvenció podria incórrer en un delicte d’obstrucció a la justícia».

En aquest context, Fullana ha demanat al president de la Diputació d’Alacant i del PPCV, Carlos Mazón, que «aclarisca si el partit ha retornat o no els fons que ell mateix va anunciar que havia retornat». «O Mazón ha enviat una comptabilitat errònia o bé estem davant un engany sense cap justificació», ha asseverat.

Sobre aquest tema, la diputada d’Hisenda, la popular María Gómez, ha acusat a Fullana de fer «elucubracions falses amb la comptabilitat del PP que freguen la calúmnia», i ha demanat la seua dimissió. «Si no sap o no vol interpretar els comptes de manera real o que aprenga a comptar o que dimitisca», ha instat en un comunicat.

«Juga a crear el dubte sobre l’origen dels diners del grup perquè estan desesperats, una falsedat més perquè els diners se li van requerir al Partit Popular i aquest partit els va pagar al grup, que al seu torn el va transferir a la Diputació, tal com consta en la remissió dels diners a la Diputació Provincial amb data 4 d’agost de 2021», ha expressat.

Així mateix, ha denunciat que Fullana fa «una malèvola elucubració per a sembrar el dubte en comptes de presentar un simple escrit a la Diputació que ja se li hauria donat amb tota la informació». «Prefereix continuar venent un llibre infumable i fake que ja no se’l creu ningú», ha sostingut.

En la mateixa línia, ha indicat que l’auditoria de la Diputació va determinar que els grups havien de retornar quantitats, 45.000 euros en el cas del grup popular, que assegura que ja estan retornades. «El grup va transferir els 45.000 euros que se li va exigir retornar en un procés escrupolós i que, segons Fullana, no s’han pagat. Però l’ingrés està fet i així pot veure’l el 4 d’agost de 2021», ha assenyalat Gómez. «Tot consta en la comptabilitat del partit, del grup i de la Diputació. Si és tan maldestre que no sap interpretar unes dades comptables que es compre un àbac i aprenga a comptar», ha resolt.

El mes de febrer, el Tribunal de Comptes va concloure que no va existir il·lícit comptable per part del PP de la Diputació d’Alacant en el període 2015-2018 per l’ús irregular dels fons públics de les assignacions a aquest grup. L’organisme fiscalitzador va tancar la instrucció en la investigació oberta i va donar per finalitzada la liquidació provisional.

Les actuacions es van iniciar després de la denúncia de Fullana, a l’octubre de 2020, pel suposat ús irregular dels fons públics de les assignacions al PP en la corporació provincial.

Comparteix

Icona de pantalla completa