Diari La Veu del País Valencià
Artistes falleres pensen que «encara queda molt per fer» per assolir més visibilitat

Artistes falleres creuen que encara queda «molt per fer» per a aconseguir una major visibilitat en aquest gremi i consideren que, malgrat que continua sent un ofici en el qual es reconeix en major mesura l’aportació masculina, cada vegada hi ha més dones que aposten per dedicar-se al disseny i creació de monuments fallers. En aquest sentit, coincideixen a subratllar la importància que les falles tinguen signatura femenina perquè es deixe de pensar que aquest és un àmbit «simplement d’homes». «Això no és així».

Teodora Chichanova i Ángela Grau són dues dones artistes falleres que aquests dies treballen sense parar per a donar els últims retocs als seus ninots abans de la setmana gran de les Falles a València i a altres localitats valencianes des d’un taller situat en la localitat de Rafelbunyol (Horta Nord). Ambdues signaran enguany els seus propis monuments i, en el cas de Grau, serà la seua primera vegada. «Em farà tota la il·lusió del món, estic segura que quan es plante em posaré a plorar», ha admès.

Les dues artistes asseguren que sí que hi ha moltes dones que treballen en la realització de les falles als tallers, però que són «molt poques» les que acaben signant els monuments efímers. «Les dones sempre han ajudat en el taller, encara que el que signara fora el seu marit, el seu pare, però sempre hem estat ací», ha assenyalat Grau, qui ha remarcat que, malgrat que hi ha un major nombre d’estudiants en els cursos de formació professional, són molt poques les que aconsegueixen plantar el seu propi monument: «No totes acaben fent aquest gran salt de formar part d’aquest sector».

En aquest sentit, aquesta jove artista ha explicat que sí que hi ha hagut referents femenins en aquest ofici, encara que, al final, moltes d’elles no arriben a signar les seues obres, o acaben sent signades pel seu marit o pel seu pare. Per això, entenen que el fet de poder rubricar els monuments fallers suposa un dels majors reconeixements de la seua aportació a aquesta tradició, ja que sostenen que si no s’aconsegueix una major visibilitat de les dones en aquest sector «no deixarem de pensar que l’ofici és simplement d’homes, i això no és així».

Teodora Chichanova va arribar l’any 2008 a València, procedent de Romania, i quan va conèixer la festivitat de les Falles va saber que volia exercir aquest ofici al qual ha de dedicar moltes hores de la seua vida. De fet, creu que el problema d’una major incorporació de dones a aquest sector rau en el fet que tenen «molt complicat» dedicar-se plenament a aquest ofici quan també volen dedicar el seu temps a la família, i «tiren més» cap a la cura dels seus éssers estimats.

No obstant això, en el seu cas ha volgut continuar en un treball que «gaudeix»: «M’encanten les Falles, i no he deixat enrere a la meua família. Sé que és difícil, però anime les xiques a que els agrade aquest ofici i a que facen el pas».

Sobre si en aquests últims anys ha trobat algun tipus de reticències respecte als seus companys homes en aquest ofici, Grau explica que no es pot «generalitzar» i que sí que ha trobat persones més tancades però que, cada vegada, nota que la gent és «molt més oberta de ment».

En aquestes últimes jornades, abans d’exposar els seus monuments fallers als carrers, totes les hores són poques per a acabar les peces per a arribar a temps i que totes elles puguen ser trasllades al lloc on estaran exposades fins que cremen el dia 19 de març, tal com marca la tradició.

Enguany la responsable del disseny de la falla municipal de l’Ajuntament de València, Marina Puche, en col·laboració amb el taller de Manolo García, és la primera dona que aconsegueix plantar aquesta falla, cosa que qualifica «d’històrica», encara que considera que arriba «molt tard». «Crec que això hauria d’haver passat fa molts anys. La veritat és que quan vaig signar el disseny ni l’havia pensat, no havia caigut, però després el penses i dius: “què tard, no?” », ha explicat Puche, qui ha seguit la tradició familiar en l’ofici de l’artista faller.

Igual que Chichanova i Grau, aquesta artista també considera que, comparat amb els seus companys homes, continua havent-hi «moltíssimes menys dones» en aquest gremi, encara que ha observat que en aquest 2023 sí que hi ha més treball de dones respecte a altres anys. «Cada vegada hi ha més dones perquè hi ha moltes més estudiants en el mòdul de Formació Professional», ha indicat Puche encara que, en comparació amb la presència masculina, apunta al fet que la femenina tan sols arriba a representar un 8%. En aquest sentit, creu que encara queda «molt per fer» perquè les dones «estiguem igualades», ja que en els tallers fallers sí que hi ha moltes dones treballant: «El que falta és que se signe més».

En les falles de categoria infantil, aquesta artista ha notat els últims anys una major presència de signatures femenines, perquè entén que és molt «més fàcil» per a les creadores que estan començant. «Allò normal és començar per la creació de falles d’infantil i després passar a elaborar les falles grans, encara que aquest pas encara està molt verd per a les dones que encara no signen els monuments fallers més gransr», ha recodat. No obstant això, el fet de poder posar el seu nom al disseny de la falla de l’Ajuntament de València considera que pot ser positiu per a crear referents i que les dones s’animen a incorporar-se a aquest gremi.

Sobre la sensació que sent davant el repte d’exposar el seu disseny en aquestes Falles, Puche matisa que en qualsevol falla, encara que siga de secció huitena, nota «la mateixa pressió,» perquè «és una cosa que treus al carrer i està exposat al criteri de la gent», amb «la mateixa il·lusió» que en anys anteriors quan ha participat en el disseny i l’elaboració de falles més petites en altres barris de València.

Puche té ocasió de mostrar el seu art en una exposició paral·lela a la falla municipal de València al Centre del Carme de València (CCCC), on s’aprofundeix en l’univers quotidià, alegre i colorista d’aquesta artista sota el títol «Amor a primera tinta». El recorregut comença amb l’alegria dels divendres, il·lustrat amb un ninot d’un gondoler damunt d’un còctel i amb els petits dibuixos espontanis que Puche publica cada divendres des de fa cinc anys.

La mostra, que es podrà veure fins al 28 de maig, és també una retrospectiva de les falles que ha elaborat en anys anteriors, així com una exhibició de dissenys nous i il·lustracions vinculades a «Manitas de plata», la marca que comparteix amb la seua germana. «És una exposició que, igual que les Falles, és molt divertida per a passar-s’ho bé, plena de color i de coses quotidianes», ha assenyalat.

Comparteix

Icona de pantalla completa