Diari La Veu del País Valencià
La Hisenda valenciana recupera 125,7 milions el 2022, quasi un milió i mig més que l’any anterior

L’actuació de l’Agència Tributària Valenciana (ATV) contra el frau fiscal ha permès recuperar 125,7 milions d’euros al País Valencià en 2022, xifra lleugerament superior a la de 2021 (124,3 milions). En concret, un total de 96.243.315 euros es corresponen amb les actuacions dels departaments de gestió i inspecció i 29.474.541 euros a les actuacions del departament de recaptació, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Dels 96,2 milions recuperats pels departaments de gestió i inspecció, 78,6 milions s’han aconseguit a través de les actuacions efectuades en els impostos de transmissions patrimonials, successions, donacions i actes jurídics documentats i 16,5 milions en l’impost de patrimoni.

En 2022 s’han començat a realitzar actuacions de comprovació dels impostos mediambientals i s’han incrementat les actuacions relacionades amb els impostos sobre el joc, la qual cosa ha permès duplicar l’import obtingut gràcies a les actuacions de gestió (més d’un milió d’euros).

Pel que fa a les actuacions de gestió recaptatòria, en la recaptació executiva s’han recuperat 18.582.980 euros corresponents a tributs cedits –transmissions patrimonials, successions, donacions, patrimoni, joc, entre d’altres– i 7.631.758 euros relatius a tributs propis –impostos mediambientals com el d’eliminació de residus en abocadors, l’impost d’activitats que incideixen en el medi ambient, entre altres– i altres com les taxes tributàries.

En relació amb la recaptació executiva per compte d’altres entitats, s’han recuperat un total de 3.259.803 euros en 2022. Aquesta recaptació consisteix en la col·laboració que realitza l’ATV amb l’Ajuntament de València i que es va ampliar amb la signatura d’un altre conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Igualment, des de l’organisme tributari autonòmic es treballa per a fer realitat la incorporació de vora 30 municipis més a aquests convenis.

Entre els objectius estratègics recollits en el pla pluriennal de gestió de l’ATV per a 2020-2023 destaca l’esforç per perseguir i combatre el frau fiscal en qualsevol de les seves modalitats, des d’una triple perspectiva: prevenció, control i cooperació.

El conseller d’Hisenda, Arcadi España, ressalta que la tasca de l’ATV s’orienta en la consecució d’una administració més pròxima i «amable» amb l’objectiu de facilitar l’autoliquidació voluntària de les obligacions fiscals, sense que s’haja d’arribar a emetre cartes de pagament i les seues corresponents sancions, «una circumstància que també s’ha agraït pels contribuents».

Per a això, des de l’ATV es preveuen una sèrie de programes enfocats a estimular el compliment voluntari de les obligacions tributàries, fer una tasca de planificació i control tributari, així com una estratègia de gestió recaptatòria amb la finalitat de potenciar el desenvolupament d’aplicacions i utilitats pròpies per a dur a terme actuacions de gestió de recaptatòria per mitjans propis.

Comparteix

Icona de pantalla completa