Diari La Veu del País Valencià
El 89% de les infermeres del País Valencià denuncia estereotips sexistes i retrògrads

Els estereotips sexistes i retrògrads vinculats amb la professió d’infermeria, especialment amb les dones, són denunciats per nou de cada deu professionals del País Valencià, segons una enquesta feta pel Sindicat d’Infermeria SATSE, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Així, els resultats de l’enquesta d’enguany conclouen que el 89% de les infermeres i infermers considera que es mantenen nombrosos estereotips sexistes i retrògrads que provoquen «comentaris, actituds i comportaments ofensius i denigrants que els perjudiquen en l’àmbit personal i professional».

En aquest sentit, l’organització sindical lamenta que l’evidència un any més d’aquesta «inacceptable realitat denota que el pas dels anys no ha comportat una millora de la situació», la qual cosa demostra que «estem fallant com a societat a l’hora de reconéixer i tractar com deuríem tot un col·lectiu professional pel mer fet d’estar conformat de manera majoritària per dones».

En concret, quant a l’estereotip o imatge irreal més present en el cas de les infermeres, el 84,2% opina que encara es pensa que és una professió «dependent» d’un altre col·lectiu sanitari. En segon lloc, que és una professió «vocacional i sense cos de coneixements propi» (49,3%). També que és una «professió sexualitzada» (44,2%); «exclusivament femenina» (36,7%), i que «no té una formació universitària de Grau» (24%).

Per això, Satse ha llançat una nova campanya d’informació i sensibilització, amb cartelleria, vídeos, i xarxes socials, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, per a valorar que les infermeres i infermers són professionals sanitaris «líders i autònoms» en la cura del conjunt de la societat amb un espai professional propi que fa possible la millora de la salut i benestar integral al llarg de totes les etapes de la vida.

El nou sondeig d’opinió, dins de la seua campanya permanent «Trenca els estereotips», ofereix altres dades molt significatives: el 58,6% de les infermeres i el 54% dels infermers del País Valencià han patit en primera persona o coneixen a algun company que ha sigut víctima de comentarios o comportaments ofensius i denigrants basats en la imatge estereotipada i sexista de la professió.

Comentaris

L’enquesta recull més de 2.000 comentaris personals de les infermeres i infermers consultats per Satse, que constaten que «encara persisteix una important falta de respecte i, de vegades, fins i tot menyspreu, ja que es menysté la professió en si i a les infermeres per raó de gènere».

En concret, els comentaris al·ludeixen al fet que, a l’home, en molts casos de manera sistemàtica, se li assigna socialment un estatus o categoria superior, i a la dona se li continuen atribuint rols «arcaics i retrògrads», amb expressions com «tu no saps, que vinga un home que sí que sap».

D’igual manera, els comentaris «sexualitzats» són comuns. Així, està generalitzat l’ús de termes com «xiqueta o bonica» fins a molts altres «més feridors, denigrants i ofensius que afecten la seua intimitat». Uns estereotips sexistes i retrògrads que suposen una reculada en el seu desenvolupament professional, segons el 74,3% dels enquestats.

D’altra banda, la pràctica totalitat dels professionals enquestats (92%) considera que no tenen el reconeixement i visibilitat social que els correspon per la seua responsabilitat, qualificació i competència professional.

Quan es pregunta si la imatge de la Infermeria que es trasllada a través dels mitjans de comunicació i altres àmbits, com el cinema o les xarxes socials, és conforme amb «les competències i funcions» dins del sistema sanitari, la resposta és «aclaparadorament negativa, ja que el 87,5% pensa que no ho és».

Segons totes aquestes dades, Satse subratlla que, malgrat «presumir» de formar part d’una societat moderna, tolerant i conscienciada amb la lluita contra la discriminació, les infermeres i infermers com a professió, i les infermeres com a professionals i com a dones, continuen «enquadrades en estereotips arcaics, sexualitzats i denigrants que els impedeixen avançar, alguna cosa que no els beneficia com a professionals ni tampoc a la societat en general».

Comparteix

Icona de pantalla completa