Diari La Veu del País Valencià
Compromís inicia la campanya electoral: «No marxem, ens quedem»

Compromís ha presentat aquest dissabte els seus candidats a les alcaldies a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. Des de la coalició han defensat que aquesta campanya servirà per a «reeditar un Botànic III», i afirmen que la formació «no se’n va, ens quedem, com les taques de magrana». «Queda molta faena per fer», han assenyalat, al mateix temps que han subratllat que «les emergències que té el poble valencià només es podran combatre amb el nou impuls que donarà la força política».

Amb el lema «la força de la proximitat», el partit ha celebrat un acte eal Parc Central de València per a presentar les seues candidatures. Hi han intervingut el diputat en el Congrés i candidat de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Joan Baldoví; la cap de llista per la demarcació d’Alacant i vicepresidenta del Consell, Aitana Mas; el cap de llista per la demarcació de Castelló, Vicent Marzà; la cap de llista per València, Maria Josep Amigó; la candidata per la mateixa circumscripció Paula Espinosa, i l’alcalde de València i candidat de la formació a l’Alcaldia, Joan Ribó.

Baldoví ha defensat que les eleccions valencianes «no van del que passa a 300 quilòmetres, a Madrid», sinó del que «passa ací, a casa. «No van d’Ayuso ni de Feijóo ni de Sánchez ni d’Abascal, van del futur dels nostres fills i dels nostres majors», ha subratllat.

A més, ha afirmat que Compromís «no se’n va, es queda com les taques de magrana», i s’ha qüestionat «tot el que hauria passat en la vida de la gent si no s’haguera tingut un instrument polític com la formació». Segons el seu parer, Compromís «és un instrument polític de quilòmetre zero potentíssim i imprescindible per a canviar la vida de les persones». Per al diputat, «queda molta feina per fer», per exemple al «camp, als ajuntaments, en les conselleries, en la sanitat, en atenció primària», entre altres llocs.

«Les emergències que té el poble valencià només es podran combatre amb el nou impuls que donarà una força política com Compromís, que és un instrument fet a casa nostra», ha remarcat, i ha afirmat que farà els quilòmetres que «facen falta» per a fer costat als candidats que «donen la cara per aquest projecte» i així explicar que Compromís «és la força d’ací, de la proximitat».

Igualment, Aitana Mas ha afirmat que alguns canvis, com ara «apostar pels serveis públics, per fer més xarxa, més barri i sentir-nos més protegits quan la vida no vaja bé» ja s’impulsen en algunes ciutats, malgrat que la igualtat encara «no és real ni efectiva». «Mentre que alguns defensen que la seua primera acció en el govern seria derogar les lleis que lluiten contra la violència masclista, LGTBI+ o trans, Compromís proposa que la primera llei del nou Botànic siga la llei valenciana d’igualtat, que pose la vida al centre», ha subratllat.

La cap de llista de Compromís per la demarcació d’Alacant ha assenyalat que s’anunciarà l’augment de les ràtios del personal que atenen persones situació de dependència que necessiten atenció en centres i residències perquè «no són llocs on la gent gran vol anar a morir, són llocs on es pot viure». Considera que el sistema està «malalt» perquè «hi ha massa joves deprimits sense esperança ni certesa per a construir el seu futur». «Aquest és un sistema que roba presents i nega futurs», ha definit, al mateix temps que ha agregat que el canvi «és a les nostres mans» i la solució a la salut mental «no és precisament medicar-nos, sinó organitzar-nos i continuar transformant les nostres ciutats amb espais verds o recuperant places públiques».

Per la seua part, Vicent Marzà ha denunciat que els xiquets de la demarcació de Castelló «no tenien escola» perquè «van dir que no hi havia diners», però «van construir un aeroport». «Hui tenen un col·legi i, en aquest aeroport, hi ha Formació Professional», ha celebrat. El cap de llista per la demarcació de Castelló ha subratllat que «cal continuar construint el futur de la joventut», i ha manifestat que «queda molta feina per a fer, fins i tot més que el que s’ha fet». En aquest sentit, considera que alguns dels assumptes que s’han de resoldre estan relacionats amb «la sobirania energètica, la indústria ceràmica i la millora dels preus del lloguer».

Per últim, Joan Ribó ha ressaltat la «pluralitat» de la formació política i ha destacat que és el primer partit que es presenta a les eleccions que «ja té les seues llistes acabades». «Respectem el que pensa cadascú i som els més eficaços a l’hora d’arreglar les coses», ha apuntat el primer edil del cap i casal, qui ha assenyalat que València «era la capital de la corrupció i ara, si s’escolta, la corrupció queda lluny d’ací». En aquesta línia, ha indicat que fa huit anys a Les Corts «hi va haver una moció, fins i tot aprovada pel PP, on es demanava a l’alcaldessa, Rita Barberà, que deixara el seu càrrec de senadora per ser incompatible a causa dels seus presumptes casos de corrupció».

Per a l’alcalde, un de les qüestions que s’ha de resoldre en aquesta pròxima legislatura és el problema de l’habitatge, amb lloguers a preus assequibles. Una altra de les qüestions que ha destacat és la del canvi climàtic, perquè «hi ha molts projectes que fer», ha subratllat.

Comparteix

Icona de pantalla completa