Diari La Veu del País Valencià
Fa 23 anys es va constituir el col·lectiu Músics per la llengua a les Illes Balears

El març del 2000 es va constituir la plataforma Músics per la llengua a les Illes Balears per tal de promocionar la feina dels músics que cantaven en català.

Entre les primeres iniciatives, destacava la participació en la primera edició de la Fira del Disc, al recinte d’Ifebal, en la qual es mostrava la música pròpia de Mallorca.

Així mateix, es va proposar la creació d’un circuit de música de les Illes amb caràcter estable, a través del qual el públic poguera estar al corrent del que s’hi feia. Per optimitzar aquest projecte l’associació va plantejar la possibilitat de gaudir d’un espai en els mitjans audiovisuals de comunicació, per tal de tenir un abast més ampli.

El col·lectiu, integrat per una vintena d’agrupacions, era presidit de manera provisional pel manacorí d’Ocults, Toni Nicolau. A parer seu, el més important llavors era començar a prendre consciència de la importància de l’associació, almenys per als implicats, i consolidar-la. Per a aquesta tasca es rebutjava l’organització dae grans esdeveniments puntuals, a canvi de la creació de projectes que tingueren continuïtat i que a mitjà o llarg termini la conduïren a tindre un lloc propi en la societat.

Músics per la llengua tenia la seu provisional al casal Pere Capellà d’Algaida, a Mallorca. Entre els artistes, hi havia, a més de Nicolau, noms com ara Tomeu Penya, Suso Rexac, Biel majoral, Toni Roig d’Al Mayurka…

La plataforma va organitzar a partir d’aquell mateix estiu la Trobada de Músics per la llengua en diversos municipis. La 1a edició va tindre lloc a Santa Eugènia, a Mallorca, i, per posar un exemple, en la 9a edició, celebrada el 2008 a Esporles, a Mallorca, hi van actuar 40 formacions, entre les quals Antoni Nicolau, Antonia Punk, Arpellots Havaneres, Barrumbada, Cris Juanico, Cucorba Damià Timoner, Es Reboster, Esklat, Guillem Sansó, Herbes Dolces, Inventari, Katau, Ke Reggae Ska, Last Camel, L’Infant Terrible, Lluci Villalonga, Jazz Quartet, Nua, Oprimitis, Quart Creixent, Sa Geneta Peluda, S’Arrual Jazz Mort, Si tot va bé, Skagerrak, Torrat i Bullit, Tralai, Tutu-pa, Epops, Xaloc Música i Fora de Sembrat.

Comparteix

Icona de pantalla completa