Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat va descartar la compra del Cinema Ideal basant-se en una taxació errònia, segons Salvem l’Ideal

Des de la plataforma Salvem l’Ideal d’Alacant, que treballa per recuperar l’immoble que un dia va ser la seu del cine Ideal, asseguren saber «extraoficialment des del 29 de juliol de l’any passat que la Generalitat Valenciana havia descartat l’adquisició del Cinema Ideal». I no obstant això, indiquen, «no ha sigut fins al 16 de desembre de 2022 que la Direcció General de Cultura i Patrimoni, dirigida per Carmen Amoraga, ha elaborat un informe de no execució del projecte, publicat a la pàgina web dels Pressupostos participatius, que en descarta oficialment la compra». Entremig, lamenten, «cap càrrec de responsabilitat de la Generalitat ha donat cap classe d’explicació sobre eixa decisió».

L’entitat alacantina també denuncia «el fracàs de la segona major aposta econòmica dels Pressupostos participatius entre tots els projectes aprovats» arreu del País Valencià, que «corrobora la mala gestió que ha fet la Generalitat del procés participatiu». La Generalitat es va comprometre a adquirir aquest equipament cultural de valor històric i patrimonial a petició dels veïns, instats per la possibilitat d’aprofitar els pressupostos participatius, però finalment es va fer enrere argumentant que no podia adquirir un immoble que resta en mans d’un propietari privat. Salvem l’Ideal va demanar que la institució valenciana s’acollira al dret de tempteig i retracte, però no ho va fer.

Així, la plataforma Salvem l’Ideal ha tingut accés a la taxació del Cinema Ideal que va fer la Direcció General de Sector Públic i Patrimoni, dirigida per Isabel Castelló, el 6 d’abril del 2022, i afirma que «s’ha utilitzat com a excusa per a no exercir el dret de retracte i adquirir el cinema, tal com assenyalaven els Pressupostos participatius», i que «la taxació en què es va basar la Junta de Valoració de Béns per a no comprar el Cinema Ideal n’ignora la protecció patrimonial, a més de no tindre en compte el seu valor cultural».

La taxació en la qual es basa la no execució de la compra i que atorga al cinema un valor comprés entre 1,8 i 2,6 milions «ignora el fet que l’interior del Cinema Ideal està protegit des del 2020. La taxació planteja l’edificació de quatre plantes de pàrquing i cinc plantes de locals comercials i oficines en el solar de l’Ideal. La mateixa Direcció General de Cultura i Patrimoni ha manifestat que el Cinema Ideal “té una protecció integral” en haver de conservar-se l’estructura de llonges i la coberta, entre altres elements de rellevància històrica», asseguren des de l’entitat cultural.

A més a més, la Junta de Valoració de Béns del Patrimoni Cultural Valencià «no va realitzar la valoració preceptiva que estableix la disposició addicional quarta de la Llei de Patrimoni de la Generalitat per als béns de caràcter cultural, sinó que es va limitar a acceptar la taxació errònia de la Direcció General de Sector Públic i Patrimoni, que no té en compte el valor cultural i patrimonial del cinema. En saltar-se el pas de valorar culturalment un bé de caràcter cultural com l’Ideal, la Junta de Valoració de Béns ha creat un precedent preocupant per al patrimoni cultural valencià», alerten.

La plataforma Salvem l’Ideal demana que els responsables d’eixa decisió «donen explicacions públicament», i veus d’aquesta entitat asseguren que «no desistiran del seu afany que el Cinema siga adquirit per a la ciutat d’Alacant i siga declarat Bé d’Interés Cultural».

Comparteix

Icona de pantalla completa