Diari La Veu del País Valencià
Cau una banda d’ucraïnesos que robava a compatriotes refugiats al sud del País Valencià

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal conformada per ciutadans ucraïnesos que, secundats per un matrimoni rus, va robar diners en efectiu i joies per valor d’1,2 milions d’euros als seus compatriotes refugiats per la invasió de Rússia. Estan acusats d’instal·lar sistemes de geolocalització als vehicles de les víctimes per a després accedir als seus habitatges a les comarques del sud del País Valencià i a Múrcia.

Segons han informat els agents, en total s’han acreditat set robatoris, alguns d’ells perpetrats a plena llum del dia, i s’ha aconseguit recuperar diners, joies, ordinadors i fins i tot una col·lecció de segells sostreta en un habitatge del Pilar de la Foradada (el Baix Segura) valorada en mig milió d’euros.

L’operació «Goverla-Sud» es va iniciar a mitjan 2022 i s’ha saldat amb deu detinguts, tots de nacionalitat ucraïnesa, exceptuant-hi un matrimoni de nacionalitat russa, que era qui facilitava els vehicles al grup criminal per a dur a terme seguiments i traslladar-se als domicilis dels refugiats ucraïnesos.

Els investigadors van tindre coneixement l’any passat de robatoris amb força en habitatges de Torrevella i Oriola Costa, al Baix Segura. Set dels arrestats han ingressat a la presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 2 d’Oriola, que també ha ordenat el bloqueig dels comptes bancaris.

Estudiaven rutines

El modus operandi del grup delictiu -tots homes i una dona- consistia a estudiar les rutines de les víctimes, per a la qual cosa feien seguiments i utilitzaven sistemes de geolocalització del tipus balisa que instal·laven als vehicles dels refugiats.

Tan bon punt coneixien els moviments, accedien als habitatges obrint els panys sense causar danys i sense deixar a penes rastre. Els membres de la banda practicaven abans dels robatoris, utilitzant panys que compraven amb l’objectiu de perfeccionar la seua destresa.

Els investigadors han efectuat set registres, intervenint 92.700 dòlars americans i 92.065 euros, així com peces de joieria i complements d’alt valor com a rellotges, bosses, perfums, ulleres, telèfons mòbils i ordinadors i tauletes electròniques.

També s’ha intervingut elements de geolocalització amb els quals controlaven les víctimes i inhibidors de freqüència per a anul·lar els sistemes d’alarma, eines i jocs d’espanyaportes utilitzats per a accedir als habitatges.

Comparteix

Icona de pantalla completa