Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció manté 12 anys de presó per a Rus pels «zombis» i eleva la pena al «ionqui dels diners»

La Fiscalia Anticorrupció manté la petició de 12 anys de presó per a l’expresident de la Diputació i del PP de la província de València Alfonso Rus per les peces B i F del cas Imelsa, conegudes com les dels «zombis», mentre que eleva la pena per a l’exgerent de l’empresa pública Marcos Benavent, autodenominat «el ionqui dels diners», atés que ha eliminat la circumstància atenuant de penediment. D’aquesta manera, li reclama també 12 anys de presó enfront dels nou i mig que sol·licitava inicialment.

Així ho ha avançat el fiscal quan ha elevat a definitives les seues conclusions en el judici que se segueix a l’Audiència de València pel cas Imelsa, en el qual s’ha jutjat a 25 persones -inicialment eren 26, però es va acordar deixar a una d’elles per a un procediment separat-. Onze dels acusats han reconegut els fets delictius i han aconseguit un pacte amb les acusacions, per la qual cosa se’ls ha fixat la pena de 14 mesos de presó.

Entre les persones jutjades en aquest procediment, hi ha Rus, l’exsubdelegat del Govern espanyol a València i exdiputat Rafael Rubio (PSPV), l’exsecretari autonòmic d’Educació Màxim Caturla i l’exdiputat del PP Salvador Enguix.

Es tracta del segon judici de la macrocausa d’Imelsa, ja que el maig del 2022 es va jutjar la primera d’elles, la relativa a Thematica, amb l’exgerent de l’empresa pública Imelsa, Marcos Benavent, «el ionqui dels diners», com a principal acusat, que va ser condemnat a huit anys de presó.

Així, Fiscalia manté els 12 anys de presó per a Rus pels delictes de pertinença a organització criminal, un delicte continuat de malversació de cabals públics, de prevaricació administrativa i de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic. També demana els mateixos anys a Marcos Benavent.

Per a Màxim Caturla i l’excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, reclama la mateixa pena que per a l’expresident de la Diputació per idèntics delictes, a més de multa i inhabilitació.

Per part seua, per a Rafael Rubio -també investigat en el conegut com a cas Assut-, el fiscal manté els sis anys de presó encara que modifica l’autoria del delicte de falsedat particular pel de falsedat de document públic, encara que aquest canvi no li ha suposat un augment de pena, segons ha traslladat el fiscal al tribunal jutjador.

Comparteix

Icona de pantalla completa