Diari La Veu del País Valencià
Veïns de la Canyada, a Paterna, protesten per la tala d’arbres «adults i sans» dels carrers

Veïns i membres de diverses entitats de la Canyada, a Paterna (l’Horta Nord), s’han concentrat aquest dijous, convocats per l’Associació en Defensa de l’Arbratge i l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna, per a protestar per «la nova tala de 36 arbres adults i sans sense cap mena d’informació ni al veïnat ni a la Junta de Barri» per part de l’Ajuntament. Tampoc ho ha notificat, han assenyalat, a «les associacions específiques com la de l’Arbratge, que va iniciar la seua marxa com a grup de treball de la Junta de Barri i, per tant, en el marc de la Carta de Participació Ciutadana com a òrgan municipal».

Les persones concentrades portaven pancartes denunciant «aquesta tala i altres que es produeixen constantment i que estan reduint la massa arbòria del barri». Consideren que «són protestes legítimes davant la falta d’informació i de justificació per part dels responsables municipals». En aquest sentit, han alertat que «la participació ciutadana falla a Paterna, i això vol dir que entre ciutadania i Ajuntament s’alça un mur cada vegada més alt».

Segons Agapito Prieto, membre de l’Associació per a la Defensa de l’Arbratge, «els nostres representants polítics, als quals paguem amb els nostres impostos, haurien d’afavorir i facilitar la informació, especialment en temes tan sensibles com l’arbratge de les voreres, que progressivament va desapareixent a causa de les nombroses tales, la mort d’exemplars per absència de reg i a l’eliminació d’escocells a les noves voreres».

Per la seua banda, Penny MacDonald, de l’Aliança per l’Emergència Climàtica, també ha denunciat la «falta d’informació sobre on es planten els nous arbres que, segons l’Ordenança municipal de l’arbratge, han de substituir els talats». «Aquesta ordenança obliga tant a particulars com a Ajuntament a plantar tres arbres per cada arbre talat o a contribuir econòmicament a un fons per a la reposició de l’arbratge, però la ciutadania mai ha sabut on es planten els nous arbres, tot i que també era un altre compromís municipal», ha indicat.

Així, ha continuat, «l’única informació a la qual té accés la població és a un comptador a la pàgina web de l’Ajuntament que, segons es diu, són els arbres nous que es planten, però no s’informa de quants exemplars s’eliminen, ni on es planten els nous arbres, amb la qual cosa no hi ha manera de contrastar la veracitat de la xifra que apareix a la web municipal».

Per això les associacions convocants, fent-se eco d’aquestes crítiques, ja denunciades en moltes ocasions per les associacions veïnals com ara la de la Canyada, AVUC i moltes altres agrupades en la Federació d’Associacions Veïnals de Paterna (Favepa), les han traslladades al consistori.

Les entitats han advertit que «amb l’acceleració del canvi climàtic que experimentem, els arbres són fonamentals per a poder caminar per les voreres a l’estiu, ja que, sense la seua ombra, que baixa uns quants graus la temperatura, pot ser literalment impossible caminar, i per molt renovades que estiguen les voreres, serviran de molt poc perquè no s’hi podrà transitar per la calor sufocant de l’estiu».

«De fet, els arbres són l’aire condicionat de les ciutats, i en comptes d’eliminar-los, l’Ajuntament hauria de fer plantacions massives s les voreres de tota Paterna com a actuacions urbanístiques audaces per a augmentar les àrees per als vianants i enjardinades en la línia de les superilles que ja existeixen en moltes ciutats», han asseverat.

«No podem oblidar que Paterna es va imposar l’objectiu de la neutralitat d’emissions per a d’ací 15 anys, i això suposa abordar canvis urbanístics de molt de gran importància», han conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa