Diari La Veu del País Valencià
Elx torna a acollir la Plaça del Llibre

La 2a edició de la Plaça del Llibre se celebrarà a la plaça del Congrés Eucarístic d’Elx del 10 al 12 de març amb un aparador de vora 1.300 títols de tot el domini lingüístic oferit per la llibreria de la localitat Ali i Truc i la llibreria Plaça del Llibre.

La trobada literària s’ha presentat aquest dijous a l’Ajuntament d’Elx i ha comptat amb la participació del regidor d’eficiència energètica, desenvolupament rural i comerç de l’Ajuntament de la ciutat, Felip Sánchez; la directora de la Fundació FULL, Teresa Val; el director de la Plaça del Llibre, Rafael Domínguez; i la representant de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Lliris Picó.

Aquesta iniciativa, que ja ha complit 10 anys de vida i s’ha expandit per tot el territori com a esdeveniment principal de literatura valenciana, torna a la capital del Baix Vinalopó després de l’acollida positiva de l’any passat, tal com ha assenyalat Felip Sánchez.

Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Teresa Val, directora de la Fundació FULL; Felip Sànchez, regidor de comerç de l’Ajuntament d’Elx, i Lliris Picó, representant de l’AELC i escriptora

«Elx es converteix en seu de la literatura en la nostra llengua del 10 al 12 de març», ha afirmat contundent Sànchez. No només en epicentre literari, sinó que també «atractiu cultural, lúdic i, fins i tot, turístic», explica el regidor, «ja que esperem visites d’altres comarques més enllà del Vinalopó».

En la roda de premsa també hi han intervingut Javier Toledo, vicerector adjunt de cultura i llengües de la UMHE; Beatriu Mas i Sempere, representant d’Escola Valenciana-Baix Vinalopó; Josep Enric Escribano, president del Tempir; Hèctor Càmara, director del secretariat de llengües de la Universitat d’Alacant; Àlex Agulló, representant d’ACPV Elx, i David Reche, llibreter d’Ali i Truc.

Aquesta gran participació en la presentació demostra «l’acció coral que és la Plaça del Llibre», destaca Teresa Val, directora de la Fundació FULL, i aquest esforç conjunt de totes entitats col·laboradores «ha de dignificar la nostra literatura, perquè està més viva que mai».

Totes les entitats coorganitzadores i col·laboradores de la Plaça del Llibre d’Elx

Des de l’oralitat a l’escriptura és el leit-motiv de la Plaça d’Elx

Com és sabut, «cada Plaça del Llibre té un eix temàtic específic del qual fa girar la seua programació al voltant del foment lector», ha recalcat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre. Per segon any consecutiu, els carrers d’Elx s’omplin de novetats editorials i activitats on la literatura, des de l’oralitat a l’escriptura, serà la gran protagonista del segon cap de setmana de març. A més a més, la llibreria Ali i Truc, junt a la llibreria Plaça del Llibre, compartiran amb les il·licitanes i il·licitans, l’ecosistema ric i divers conformat per la feina dels autors i autores valencians i d’altres indrets del domini lingüístic conjunt.

La ciutat d’Elx ha estat sempre emparentada a la tradició oral degut al Misteri. Per aquest motiu, les 28 activitats programades del 10 al 12 de març giren en torn a aquesta temàtica. «Tot un entramat cultural que van més enllà de les presentacions, ja que fem de la Plaça una festa», ha reivindicat Domínguez. Una festa en la qual les autores i autors són els protagonistes «i les escriptores i escriptors som les protagonistes d’aquest motor editorial i comercial», ha subratllat Lliris Picó, autora i representant de l’AELC.

Animació lectora d’El Paraíso del Cuento en la 1a edició de la Plaça del Llibre d’Elx

Així, es podrà gaudir de múltiples presentacions de llibres, per a compartir cara a cara amb les escriptores i escriptors, com: Guia inacabada de la fantasia valenciana, de Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado (diumenge a les 12:30 h), i Educar per al col·lapse. Reflexions des de l’aula, de Jordi Marín (divendres a les 18:30 h). També són destacables les animacions lectores i contacontes com El meu poble, de Jordi Tomàs (diumenge a les 17 h); Història d’un mig pollastre, d’El Paraíso del Cuento (diumenge a les 11 h), i El drac de l’Albufera, de Joanvi Cubedo (diumenge a les 18 h).

Els ciutadans d’Elx també podran ser partícips d’activitats especials com ara el concert de Pau Alabajos (divendres a les 20 h); un taller de Muixerangues a càrrec de La Muixeranga d’Elx (dissabte a les 12 h); un recital poètic-musical Odissea de les paraules, de Marina Mulet i Rosario Caselles (organitzat per l’IAC Gil-Albert) (dissabte a les 17:30 h) i, com a gran cloenda, la representació de l’obra de teatre Antagonistes, d’Adan Rodríguez, organitzada per la Universitat Miguel Hernández (diumenge a les 20 h).

Una àmplia programació que Sánchez ha esperat que «es consolidara al llarg del temps i que tinga continuïtat per molts anys». I és que, al capdavall, la Plaça del Llibre té com a un dels seus objectius fer aquest festival durador en el temps i accessible a totes les persones, independentment de les seues capacitats o localitzacions geogràfiques, per tal d’augmentar la democratització de l’esdeveniment. Per això, totes les activitats són gratuïtes i s’ofereixen algunes de les activitats programades amb interpretació en llengua de signes. D’aquesta manera, es garanteix l’accés a la lectura i a l’activitat literària per a tothom. Amb la celebració de diverses edicions –repartides al llarg de l’any i arreu de tot el territori valencià–, i el manteniment de la Llibreria Virtual, l’organització assegura que tothom puga tindre accés a la literatura des de qualsevol punt del nostre territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa