Diari La Veu del País Valencià
Aina Koda llança «El mòbil», un avançament del disc «Percal»

Aina Koda, el grup de rap de Polinyà de Xúquer (la Ribera Baixa), format per Aina Nogueroles (veu i lletres) i Adam González (productor i Dj), llança «El mòbil», un avançament del seu disc de debut Percal, que es publicarà el 14 de març. Una cançò en què col·labora Eldemuro, cantant de Cactus. Un tema original i divertit amb aires funky que reflexiona sobre les addicions a les noves tecnologies.

Lletres protesta i amb un toc d’humor és el que més caracteritza la proposta artística d’Aina Koda, que s’ha posicionat ràpidament com un dels noms destacats dins del panorama emergent de la música en valencià. El projecte, que ja compta amb diversos guardons que el reafirmen, ha rebut el Premi a Millor Llançament Musical de TresDeu i Premi Ovidi a Artista Revelació. I l’últim, fa només uns mesos, ja que va ser una de les formacions guanyadores del concurs musical Sona 9.

«Amb un sentiment inconformista, la seua sonoritat naix del rap, però viatja cap a altres gèneres molt diferents per a crear un estil únic», assenyala la companyia discogràfica. I és que Aina Koda forma part d’aquesta nova d’onada de músics que escapen d’etiquetes.

Percal (Guspira Records 2023), un treball que s’ha anat curant al llarg de dos anys, compost per 12 cançons, barreja gèneres com el trap, l’afrotrap o el house per a oferir un ampli ventall de musicalitats diferents. Una col·lecció que reflecteix la seua realitat més propera provocant diverses sensacions al llarg del disc en un equilibri de ritmes entre cançons protesta de so més clàssic i d’altres més melòdiques, lleugeres i divertides.

L’àlbum comença amb «Polinyà de Xúquer», un dels temes més distintius de la banda i que ha aconseguit posar la seua localitat natal al mapa. Reivindica una proximitat a les tradicions i a la vida de poble tant d’una manera lírica com musical. Una cançó que fa ús del ritme de tabal de la Muixeranga i melodies del ball de la Moma.

En els últims talls de Percal, trobem un canvi d’atmosfera, endinsant-se en un so molt més fosc i electrònic per a mostrar una Aina Koda molt més crítica. Un dels exemples és «Pam Pam» amb Aina Palmer, grup de pop electrònic valencià compost per Jordi Palau i per Aina Monferrer. Molt més direct i potent és «Moniatos», un drum & bass inspirat en les mètriques del raper català Senyor Oca. Una altra col·laboració a destacar és la de Sociología Animal, grup valencià de música urbana, que aboca per la sensibilització, conscienciació i denuncia social en «Històries Valencianes».

El final del viatge musical és «Coda», un homenatge a tots els referents de l’escena cultural i social valenciana que han marcat el camí per tots els que venen després. Alguns noms que hi apareixen són Panxo de Zoo, Xavi Sarrià d’Obrint Pas, i La Gossa Sorda; també fa referència a Arrap o la rapera Tesa.

Comparteix

Icona de pantalla completa