Diari La Veu del País Valencià
Una start-up de la UA avança en el seu prototip per a generar hidrogen verd renovable

La start-up alacantina Hydros Power, recentment vinculada al Parc Científic de la Universitat d’Alacant (UA), ha realitzat «amb èxit» la primera prova de concepte del seu prototip de generació a bord d’hidrogen renovable en un dron aquàtic (USV) per a l’obtenció d’una «gran autonomia».

Les proves es van desenvolupar el passat 11 i 12 de febrer al Port d’Alacant i a la ciutat d’Almansa (Albacete) i són resultat de la participació de la start-up al programa d’idees PORTS 4.0, promogut pel Fons de Compensació de Ports de l’Estat. Durant el desenvolupament del programa, l’equip ha col·laborat amb diferents agents del Parc Científic de la Universitat d’Alacant, Universitat Miguel Hernández d’Elx i l’Autoritat Portuària d’Alacant, segons ha indicat la UA en un comunicat.

La prova va servir per a corroborar el disseny teòric del sistema plantejat inicialment, que va ser capaç d’emmagatzemar l’excedent energètic de la producció solar de panells fotovoltaics en hidrogen verd. D’aquesta manera, s’aconsegueix un mètode d’emmagatzematge alternatiu a les bateries de liti, el qual permet obtenir «autonomies superiors, amb nul·les emissions associades i amb nul risc mediambiental».

La proposta de Hydros Power es materialitza en un «èxit rotund» que suposa una nova línia de recerca i desenvolupament paral·lela a la plantejada inicialment per l’empresa, segons ha ressaltat la institució acadèmica.

No obstant això, el CSO de la companyia, Pablo Garzo, ha apuntat que no obliden la seua idea original, perquè «moltes de les innovacions i avanços tecnològics» que han aconseguit amb aquesta prova seran implementats en la seua estació generadora d’hidrogen renovable per a la càrrega de petites flotes de vehicles de pila de combustible, que era la idea inicial de l’empresa.

Iván Navalón, Pablo Garzo i Guillermo Megías, fundadors d’Hydros Power, es van preguntar si hi hauria alguna manera «d’inventar una cosa nova» que ajudara a posar solució a «un futur pessimista i els grans núvols de fum que envolten les grans ciutats». Van començar a investigar i realitzar processos de R+D per a aconseguir una solució a partir d’energies 100% renovables. Així va sorgir Hydros Power, una start-up amb base alacantina centrada en la generació d’hidrogen renovable per a la seua utilització en vehicles de pila de combustible.

Megías, responsable de comunicació de la companyia, ha ressaltat que són molts els organismes i institucions, a nivell mundial, que aposten per un canvi en el sistema energètic per a «poder garantir el benestar del planeta a llarg termini». «L’objectiu és aconseguir que gran part de la nostra energia provinga de fonts netes i renovables, deixant en un pla pràcticament inexistent aquelles que no ho són, cosa que ens permet així reduir considerablement la petjada de carboni», ha detallat.

Actualment, l’equip acaba de vincular-se a l’ecosistema emprenedor del Parc Científic de la Universitat d’Alacant i ha posat fi a una petita primera ronda de finançament, que «ha suscitat molt d’interès». Quant als seus pròxims passos, la companyia se centrarà en continuar desenvolupant la seua tecnologia, «amb l’objectiu d’aconseguir un mínim producte viable per a finals d’enguany», ha assenyalat Navalón, CEO de la start-up.

Per a mitjans del 2023 l’empresa té pensat dur a terme una segona ronda de finançament per a inversors institucionals que els permeta accelerar aquest desenvolupament i poder posicionar-se en el mercat de vehicles de pila de combustible a nivell internacional.

Per la seua part, Esteban Pelayo, gerent del PCA, ha destacat que és «una enorme satisfacció comptar amb aquesta mena d’iniciatives empresarials, sorgides de l’enorme talent que emana de la Universitat d’Alacant». «Estarem sempre al seu costat per a secundar-les intensament en el seu desenvolupament empresarial», ha subratllat.

Comparteix

Icona de pantalla completa