Diari La Veu del País Valencià
Aitana Mas fa una crida al feminisme inclusiu per a omplir els carrers el 8M

La Generalitat celebrarà el pròxim dia de la Dona amb una campanya en la qual fa una crida al feminisme inclusiu per a omplir els carrers, perquè «encara queda un llarg camí per recórrer, millores socials per a aconseguir i drets per consolidar».

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Aitana Mas, en la presentació d’aquesta campanya que té com a objectiu «continuar avançant cap a una societat valenciana en què la igualtat siga efectiva», la qual cosa «no serà possible fins que no s’acabe amb totes les diferents maneres que té d’oprimir-nos el patriarcat».

Mas ha destacat que hi ha «molt» a celebrar aquest dia «molt important» per a les dones d’aquest país perquè la celebració de la campanya coincideix, a més, amb la publicació aquest dimecres al BOE de la Llei trans i de l’avortament, que «blinden encara més si cap els nostres drets, i d’això va el 8M, d’eixir a reivindicar allò que no hem aconseguit i celebrar el que tant ens ha costat».

En aquest sentit, ha ressaltat els avanços aconseguits en els últims anys per a «dirigir la societat valenciana cap a la igualtat», com la llei LGTBI, Trans, el Pacte Valencià contra la Violència o la llei d’Igualtat. «Totes les lleis són imprescindibles per a fer que hui tinguem més eines que mai per a actuar davant les opressions patriarcals i dirigir al poble valencià cap a una societat on impere la igualtat», ha assegurat la consellera.

Mas ha recalcat que «celebrarem aquest 8M que el moviment feminista continua tan viu com sempre i que la lluita per la igualtat segueix sent el full de ruta del progrés per a continuar marcant l’agenda de les transformacions», ha apuntat. Així, ha ressaltat que la lluita feminista és «fonamental» per a «aconseguir la igualtat de drets i llibertats de les dones de manera efectiva» i «aconseguir transformar la realitat a la qual el patriarcat havia relegat les dones» ha afirmat.

«Per això», ha afegit, «anem totes juntes a continuar sumant drets, amb les nostres companyes racialitzades, trans, LGTBI o amb el treball incessant de la classe treballadora, totes per a unir les nostres energies en un moviment feminista que continuarà fent possible presents i futurs més igualitaris, justos i democràtics». En aquest sentit, ha incidit en la necessitat de commemorar aquest dia per a «continuar visibilitzant la lluita per la igualtat i el potencial del moviment feminista, un moviment alliberador i emancipador imprescindible per a fer que els drets humans siguen efectius i que és essencial per a continuar transformant de manera justa les nostres societats democràtiques».

D’altra banda, ha tingut un reconeixement cap a totes «les lluites precedents del moviment feminista al llarg de la història, que han possibilitat que hui nosaltres puguem celebrar aquest 8 de març el Dia Internacional de les Dones», i ha apostat per continuar «reivindicant els nostres drets per a deixar una millor realitat a les generacions esdevenidores».

L’objectiu d’aquesta lluita és «erradicar totes les violències que exerceix el patriarcat, totes les maneres que aquesta estructura té de maltractar a pràcticament la totalitat de la població, i especialment les dones», i s’ha referit concretament al lamentable repunt de casos de dones assassinades per la violència masclista durant el començament d’aquest 2023, «unes víctimes que ens han de fer més fortes en aquesta lluita decidida contra la violència cap a les dones».

Així mateix, ha assenyalat que, davant l’opressió del patriarcat mitjançant «motlles rígids i excloents que limiten o impedeixen que les persones puguen desenvolupar les seues vides amb llibertat», és necessari apostar per la «pluralitat de maneres de sentir, de viure o de voler-nos que existeixen, per les dones valentes i empoderades que volen ser les propietàries de les seues vides i també dels homes que volen eixir de la masculinitat hegemònica».

Després de la presentació de la campanya, Mas ha participat en un debat acompanyada per l’activista trans Carla Antonelli, la periodista Patricia Moreno i la creadora de «Girls from Today», Andrea Savall, en el qual han tractat sobre la recentment aprovada llei Trans, el desenvolupament de la campanya en defensa d’un feminisme inclusiu i transversal o la necessitat de trencar sostres de vidre sense oblidar els sòls de fang.

La vicepresidenta també presidirà aquesta tarda a l’Auditori Carmen Alborch de l’IVAM la XXV edició dels Premis Isabel Ferrer, que el Consell concedeix cada any a tres persones o entitats que hagen destacat en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes.

Enguany ha recaigut en la investigadora, filòloga i professora de llengua i literatura, assessora de Coeducació i Igualtat en la formació del Professorat i fundadora de Women’s Legacy Project, Ana López Navajas; l’artista plàstica valenciana Anna Ruiz Sospedra, i l’Associació Dones amb Discapacitat XARXA.

La finalitat d’aquest guardó és reconèixer i premiar públicament a aquelles persones i entitats que, des d’un àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural, han destacat per trencar els prejudicis socials i culturals que impedeixen a les dones ser iguals als homes o per la seua tasca a favor de la igualtat.

El jurat dels premis Isabel Ferrer 2023 ha decidit premiar a Ana López Navajas pel desenvolupament de cinc recursos digitals d’accés lliure i gratuït per a facilitar la inclusió de les dones en els continguts educatius: Banc de recursos, Catàleg d’obres literàries, Catàleg d’obres artístiques i Curs de Formació. Així mateix, és la fundadora del projecte europeu Women’s Legacy, que contribueix de «manera decisiva» a la inclusió de les dones progressistes de la història i la cultura, i el seu llegat, en els continguts educatius.

Per la seua part, Anna Ruiz Sospedra, llicenciada en Belles arts i amb estudis en Història de l’Art, el jurat ha ressaltat la seua trajectòria com a artista plàstica, amb diversos premis en la categoria de Falles Innovadores i Experimentals de València.

Finalment, s’ha premiat l’Associació Dones amb Discapacitat XARXA pel seu treball per a visibilitzar a una dona «inclusiva, forta i que pot valer-se per si mateixa». Des de la seua fundació en 2005, impulsen el programa d’apoderament de les dones víctimes de violència o discriminació, per a afavorir l’impuls personal i la lluita per l’erradicació de la violència contres les dones i de les seues filles i fills.

Comparteix

Icona de pantalla completa