Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat paralitza les obres d’un PAI de 500 vivendes a Llíber

El Jutjat contenciós administratiu número 4 d’Alacant ha paralitzat provisionalment les obres d’urbanització per al desenvolupament del Pla Parcial Medina a Llíber (Marina Alta), que preveia la construcció de 488 habitatges.

Així es desprèn de la resolució, en la qual el jutge, en una interlocutòria del 9 de gener, estima la demanda presentada per Compromís per Llíber, que va impugnar la llicència d’obra i va sol·licitar la suspensió cautelar d’aquesta.

La interlocutòria, que malgrat ser de principis de gener ha estat recentment notificada a les parts a causa de la vaga de Lletrats de l’Administració de Justícia, decreta la suspensió cautelar de la llicència, per la qual cosa correspon la paralització immediata de les obres que ja s’estan realitzant.

Des de Compromís han recordat en un comunicat que «el que es pretén fer –amb aquest projecte– és l’execució d’un pla parcial que data de 2001 per a la construcció de 488 habitatges en un municipi que no supera els 1.000 habitants». En concret, el que ara s’impugna és la realització de l’obra del col·lector que connectaria el clavegueram del pla parcial, ja que l’obra ni tan sols forma part d’aquest pla, «per la qual cosa s’estaria realitzant sense haver passat per cap mena de tràmit ambiental», han assenyalat des de la formació.

Des de Compromís titllen «d’aberració» que es permeta el desenvolupament d’un Pla Parcial que es va aprovar fa més de vint anys, «quan els paràmetres ambientals eren totalment diferents», han subratllat.

Segons la portaveu municipal de Compromís, Andrea Kruithof, «la declaració d’impacte ambiental aprovada l’any 2000 avui no es concediria. El pla no té capacitat de garantir ni tan sols el subministrament d’aigua potable a la població. És una barbaritat que en un municipi en el qual, amb 800 habitants, ja existeixen restriccions quant al subministrament d’aigua potable, es permeta el desenvolupament d’un pla que multiplicaria per dos la població actual», ha postil·lat. A més, Compromís per Llíber qualifica el projecte com a «propi d’una altra època que els valencians, per sort, hem superat».

El projecte se situa en l’espai conegut la Muntanya Llarga, amb un alt valor paisatgístic i que connecta amb la serra de Bèrnia. Així, Compromís confia que finalment s’exigisca una nova tramitació ambiental del pla parcial que, com a mínim, adapte el projecte als criteris ambientals actuals, i no als previstos fa ara vint anys en ple boom de la construcció.

Segons ha explicat Compromís, el pla «posaria en perill el subministrament hídric de tota la Vall de Pop, a més de tindre un impacte ambiental i contra el patrimoni enorme».

El grup Compromís per Llíber ha presentat el recurs de paralització amb la col·laboració del grup Compromís a la Diputació d’Alacant. El seu portaveu, Gerard Fullana, ha destacat «el treball del grup de Compromís a Llíber, sense el qual aquest mateix estiu hauríem perdut ja per sempre el paratge de la Muntanya Llarga», ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa