Diari La Veu del País Valencià
El 95% de la superfície forestal valenciana compta amb plans locals de prevenció d’incendis

El 95% de la superfície forestal valenciana compta amb plans locals de prevenció d’incendis. És a dir, un total de 464 municipis té aprovat aquest document de referència contra el foc, altres 26 municipis el tenen en tràmit d’aprovació i 25 estan pendents de concloure’l.

Aquests 464 plans suposen el 95% de la superfície forestal valenciana, mentre que en 2015 el nombre de plans aprovats era de 39, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha fet balanç aquest dimarts de les actuacions en matèria de prevenció d’incendis al llarg del 2022, així com els objectius i projectes per al 2023. El secretari d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco Candela, qui ha presentat els resultats juntament amb el director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, ha destacat que els ajuntaments han fet un «gran esforç» per a elaborar els plans locals de prevenció d’incendis forestals juntament amb la Conselleria. Candela ha anunciat la pròxima publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals, dotat amb 10 milions d’euros, que beneficiarà a aquests 464 ajuntaments.

El responsable polític ha posat en valor «l’esforç econòmic» de la Conselleria, que en 2022 «va destinar més de 27 milions d’euros, una dotació pressupostària que es veurà incrementada aquest 2023 fins als 40,3 milions d’euros i es situa com la major inversió de la història de la Generalitat per a la prevenció d’incendis i protecció dels boscos».

En l’àmbit dels parcs naturals, ha subratllat que malgrat «estar tots emparats pel document que continua en vigor fins a l’aprovació del nou pla, entre 2020 i 2022 la Conselleria ha aprovat l’actualització dels plans de 20 parcs naturals». «A més d’això, està en revisió el del Túria i en tramitació els del Penyagolosa, el Fondo d’Elx, l’Albufera i la Serra de Irta», ha apuntat.

Durant el 2022, Transició Ecològica ha realitzat gestió d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals mitjançant tractaments de la vegetació en la Reserva Valenciana de la Mola de Cortes i un projecte de nova obertura i adaptació d’àrees tallafocs en terrenys gestionats per la Generalitat en la demarcació forestal de Xàtiva (Costera). A més, ha fet treballs de manteniment i millora de pistes forestals a la demarcació de Castelló, a la zona de Xàtiva i a la de Xelva (Serrans).

També ha fet manteniment de diversos dipòsits d’aigua destinats a la prevenció d’incendis forestals a la Vall de Cofrents, n’ha construït un de nou a Montant (Alt Millars), així com altres treballs de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals (observatoris i dipòsits) arreu del territori.

A més, s’ha posat en marxa el projecte de nova construcció de 10 observatoris forestals existents – que s’adapten a les necessitats de la normativa de seguretat i salut– per un import de 2.198.000 euros, i s’han posat en marxa 11 projectes de manteniment d’àrees tallafocs per als pròxims tres anys per un import superior als 19 milions d’euros. També està en licitació la construcció de huit dipòsits per a prevenció i extinció d’incendis forestals per un import d’1.986.000 euros.

El secretari ha fet esment especial als incendis de la Vall d’Ebo (Marina Alta), Begís (Alt Palància), Useres-Costur (Alcalatén) i Venta del Moro (Plana d’Utiel), on la Conselleria ha tramitat obres d’emergència per un import de 3.774.000 euros per a actuacions de restauració ambiental postincendi que en alguns punts encara estan portant-se a terme.

Finalment, Candela també s’ha referit al projecte de formació Guardabosc per a l’alumnat de Primària i Secundària, una iniciativa de Transició Ecològica, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), per a promoure actituds i valors de compromís amb la millora mediambiental i social del seu entorn.

Comparteix

Icona de pantalla completa