Diari La Veu del País Valencià
La Unió reclama ajudes per al sector vinícola valencià

La Unió de Llauradors ha demanat formalment al Ministeri espanyol d’Agricultura que concedisca ajudes directes i pose en marxa altres mesures com ara la destil·lació de crisi per a pal·liar l’impacte negatiu en el qual està sumit el sector vitícola del País Valencià.

A través de dues cartes, reclama el compromís del Ministeri amb el sector, afligit per una important crisi per l’augment dels costos de producció i per les circumstàncies climàtiques.

En les missives, La Unió evidencia com el sector productor de raïm de vinificació està experimentat durant diverses campanyes un descens de la seua rendibilitat a conseqüència dels increments de costos de producció, i uns preus de venda de raïm i vi per sota del llindar de rendibilitat.

Aquesta situació, resultant en gran manera del conflicte bèl·lic a Ucraïna, ha perjudicat a tot el sector agrari. Alguns sectors com el de la llet, carn, fruites o citrícola sí que han estat secundats amb ajudes directes, «mentre que uns altres com el vitivinícola, que estan també sent fortament colpejats, no».

«El sector vitícola és extremadament important al nostre país. Som un dels majors productors d’Europa. Al llarg de la cadena genera molts llocs de treball i dinamitza l’entorn rural, per la qual cosa no és de rebut que el Ministeri mire cap a un altre costat i no contemple ajudes directes per a uns viticultors cada vegada més empobrits i que, de seguir així, acabaran llançant la tovallola», argumenten des de l’entitat agrària.

Per això, demanen que es contemple el sector productor de raïm de vi com a receptor de les ajudes extraordinàries i urgents de suport als agricultors i ramaders per a fer front a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna i les adversitats climàtiques. En conseqüència, exigeixen que s’inicien els tràmits per a l’habilitació dels fons necessaris i la publicació de la corresponent convocatòria.

Segons el parer de l’entitat, també seria clau posar en marxa una sèrie de mesures anticrisi que es poden executar i que ajudarien a salvaguardar al sector. Proposen la destil·lació en crisi, a més de la verema en verd, ja articulada pel Ministeri, que veuen insuficient per a obtindre l’esperat equilibri abans de la pròxima campanya. Es tracta d’una mesura que ja van demanar en la campanya de 2020, derivada de l’impacte en els mercats de la pandèmia.

La Unió explica que aquesta campanya s’ha caracteritzat per una notable demanda de vins blancs i rosats, la qual cosa ha provocat que pràcticament no hi haja. Per contra, les vendes de vi negre han estat escasses.

Això suposa que «el sector s’enfronta a un panorama molt complicat, amb importants volums en cellers, que faria necessari aprovar, per part del Ministeri, una destil·lació de crisi per a retirar del mercat la quantitat de vi negre suficient per a evitar una distorsió del mercat que, com sempre, afectaria fonamentalment la baula més feble de la cadena, els productors, amb previsibles descensos en els preus de raïm i vi en origen que perceben»:

Segons el seu parer, és imprescindible que s’establisca una ajuda a la destil·lació de crisi, voluntària per a vi a granel produït a l’Estat espanyol en la campanya 2021-2022, i que s’accepte i agilitze el més prompte possible perquè tinga impacte positiu en el sector.

La Unió Llauradora ha sol·licitat una reunió amb la direcció general de Produccions i Mercats Agraris per a tractar aquests temes amb major detall.

Comparteix

Icona de pantalla completa