Diari La Veu del País Valencià
Reclamen a la presidenta de l’Eurocambra que «ature els atacs» de Dolors Montserrat contra el català

Plataforma per la Llengua ha reclamat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que «ature els atacs» de l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat contra el català. A través d’una carta que signa el president de l’entitat, Òscar Escuder, la plataforma alerta que Montserrat organitza aquest dimarts un acte «contra la immersió lingüística» a la cambra europea «aprofitant la posició de presidenta de la Comissió de Peticions». Escuder ha adreçat, alhora, una petició de queixa a la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly. La plataforma demana a les dues que intervinguen per a «frenar l’ús partidista» que, a parer seu, Montserrat fa de la comissió.

Segons la Plataforma, Montserrat ha «repescat» una petició del 2017 de l’entitat Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) (que reclamava que el castellà tinguera la mateixa importància que el català a l’escola) per a organitzar un acte al Parlament Europeu «en contra de la immersió lingüística». Es tracta, afegeix la Plataforma, d’una audiència pública amb quatre ponents «manifestament contraris» al model d’escola en català: Teresa Freixas, Jorge Calero, Jesús Rul i Manuel Jesús Acosta, diputat de Vox al Parlament de Catalunya.

A la carta, Escuder recorda que la Comissió Europea «ja s’ha posicionat en contra d’examinar el sistema d’immersió lingüística en tres ocasions», perquè es tracta d’un «assumpte intern» espanyol i no té competències per actuar-hi. Per això acusa Montserrat de fer un «mal ús» dels recursos públics en «benefici» dels seus «interessos partidistes» i «en contra dels valors europeus de protecció de les minories».

Alhora, l’entitat considera que l’audiència organitzada per Montserrat «atempta» contra els interessos generals del Parlament Europeu, que «pot veure minvar la confiança» de la ciutadania, i «va en contra» dels posicionaments del relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand de Varennes.

Segons recorda la Plataforma per la Llengua, aquest relator ha denunciat que l’estat espanyol «no reconeix l’existència de les seues minories lingüístiques» i ha demanat que es modifique el marc legal espanyol perquè el considera «discriminatori», una opinió que, afegeix l’entitat, també defensa el Comité d’Experts del Consell d’Europa.

De Varennes també ha defensat que l’Estat «no fa prou per a aturar els discursos de l’odi contra les minories», uns discursos que, segons la Plataforma, «justament són promoguts per alguns dels ponents d’aquesta audiència».

En aquest sentit, l’entitat considera que donar veu «únicament a ponents en contra de la immersió» que promouen «discursos de l’odi» contribueix a «revifar les posicions de l’espanyolisme i l’assetjament contra les minories lingüístiques d’Europa».

Comparteix

Icona de pantalla completa