Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 2014 es va celebrar el I Festival Sons de Xaloc a Vila-real

El primer de març del 2014 es va celebrar el I Festival Sons de Xaloc a Vila-real (la Plana Baixa) amb un cartell format per Pau Alabajos, Mugroman, Almorranes Garrapinyaes, Arrap, Auxili i els bascos Betagarri, entre d’altres.

La revista digital especialitzada en l’escena musical en valencià Sons de Xaloc, creada un any abans, va organitzar una jornada maratoniana amb deu actuacions musicals i diferents activitats culturals de foment del valencià a l’avinguda d’Europa de la ciutat.

Els concerts van començar amb els ontinyentins Saba Nova. Seguidament, les actuacions del cantautor d’Alaquàs, The Brut of Cat, i del raper d’Estivella, Mosin Nagant, van amenitzar la fira d’entitats. La colla La Llavor dolçaina i tabal i la Muixeranga del Camp de Morvedre van aportar el toc més tradicional dels actes i el debat sobre «Centralització i comercialització de la música en valencià» va propiciar una reflexió entre els ponents convidats i el públic. Pau Alabajos va cloure la vesprada i va deixar pas al sopar popular.

A la nit van prendre el relleu Almorranes garrapinyaes, grup local que, amb el seu humor irreverent, van animar els assistents. A continuació va ser el torn dels xixonencs Mugroman, que ja feia 11 anys que trepitjaven els escenaris. Des de la ciutat de València, Arrap va dur la nota més reivindicativa de la nit i el reggae va vindre de la mà dels ontinyentins Auxili. Finalment, hi va actuar el més veterà dels participants, Betagarri, amb un ska que ja havia atret generacions de joves i unes cançons que espentaven a lluitar i a defensar la cultura pròpia.

Comparteix

Icona de pantalla completa