Puig planteja duplicar els préstecs bonificats a la indústria de la ceràmica com a «pla B» a les ajudes directes

La patronal del sector critica el Govern espanyol per no buscar alternatives i aplaudeix l’actitud de la Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat a la indústria ceràmica duplicar els préstecs bonificats al sector amb una nova línia de crèdits, fins arribar a un total de 100 milions d'euros, com a «pla B» davant la dificultat de fer arribar les ajudes directes anunciades al sector a causa de la Llei de Subvencions.

Així, una nova línia de préstecs bonificats de 50 milions d'euros se sumaria a la primera línia de crèdit de l'Institut Valencià de Finances (IVF), de 50 milions d'euros, que s'està tramitant.

Així ho ha explicat Puig, en declaracions als mitjans, durant la inauguració aquest dilluns de Cevisama a Fira València, on ha insistit en la seua petició que el Govern espanyol establisca una «moratòria» o «excepcionalitat» en els requisits que exigeix la Llei de Subvencions, concretament en els períodes de pagament, perquè el sector puga comptar amb les ajudes de 450 milions d'euros del Govern espanyol per a compensar els costos de l'augment dels preus del gas natural.

El president ha exposat que el marc legal de la Llei General de Subvencions i de la Llei de Morositat, que ha sigut «positiu» i «favorable a la xicoteta empresa i a tots els proveïdors», «ara perjudica l'agilitat i al fet de poder arribar les ajudes, perquè efectivament en un moment de crisi les empreses no poden pagar a 60 dies en molts casos». En eixe sentit, ha indicat que eixa mateixa llei «impedeix dur a terme les ajudes directes que vol donar la Generalitat» per valor de 50 milions d'euros.

«Per això, estem veient una solució intermèdia, a curt termini, perquè hi haja uns prestecs bonificats i que es puguen donar per part de la Generalitat. És el que estem negociant amb Ascer», ha explicat.

Amb això, les ajudes directes de 50 milions d'euros que té previst concedir la Generalitat es convertirien així en préstecs bonificats i l'import «podria fins i tot augmentar-se». «La nostra idea és que siguen uns crèdits a llarg termini amb un nivell de crèdit de tipus d'interès per davall del mercat i amb una bonificació, a més d'una part substancial del crèdit, que pot ser del 10 o 5% d'inversió no retornable», ha precisat, abans d'afegir que la Generalitat necessita «que hi haja un acord» perquè aquesta mesura siga «la més eficaç per a les empreses».

«Aquesta és una decisió que cal prendre a curt termini, perquè nosaltres el que volem, el nostre compromís, és atorgar eixos 50 milions d'euros d'ajudes directes, des de la Generalitat, i de 450 milions d'euros directament de l'Estat. El problema que hi ha és que en aquests moments la dificultat de poder presentar una auditoria positiva fa que s'impedisca l'arribada d'ajudes. Per això, estem buscant un pla B a aquesta situació, que seria subvencionar crèdits», ha assenyalat el president.

Puig ha apuntat que no pot concretar una data perquè s'articulen eixos crèdits perquè «depèn de l'acord amb els empresaris», però ha assegurat que des de la Generalitat ho tenen «tot preparat».

Respecte a la proposta, el secretari general de l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), Alberto Echavarría, ha assenyalat que «un préstec és un préstec» i «cal retornar els diners». Així, ha indicat que l'empresariat «no ha d'acceptar o no acceptar una proposta», sinó «lluitar perquè es donen les ajudes, que és el que realment han demanat».

El representant d'Ascer ha qüestionat la manera com van a retornar els diners les empreses, «amb una caiguda de producció del 15%, amb una caiguda de les exportacions del 13%», i ha insistit: «al final, la solució és rebre ajudes», ha manifestat en declaracions als mitjans.

«Que ells estan buscant fórmules perquè es puga donar una mica de diners i oxigen al sector? Sens dubte. Que tenen la millor de les voluntats? Sens dubte. El lamentable és que un govern de la Comunitat Valenciana haja d'estar buscant alternatives perquè el Govern nacional no ho vol fer. Eixe és el principal problema», ha asseverat el representant de la patronal de la ceràmica.

Echavarría ha rebutjat que el sector haja d’«acceptar el fracàs en la recepció de les ajudes», i ha apuntat que el Ministeri espanyol d'Indústria sap que el període mitjà de pagament proveïdors en el segon trimestre de l'any va ser de 95 dies a l’Estat espanyol. «El Govern és plenament conscient del que hi ha», ha assegurat.

Al mateix temps, ha afegit que Ascer està en contacte «habitualment» amb el Ministeri d'Indústria, i ha apuntat el fet que són «altres parts del Govern» espanyol les que no volen modificar els requisits. Des del Ministeri d'Indústria «entenen la nostra situació, i a més és que veuen el potencial risc que hi ha. És que no es poden donar aquestes ajudes, ni els perte ni les subvencions de R+D+i, no es pot donar res», ha denunciat.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.