Diari La Veu del País Valencià
Castelló de la Plana inaugura una oficina de l’energia per ajudar a estalviar en la factura de la llum

«Pots arribar a estalviar fins a un 30% en la factura de la llum. Pregunta’ns com». Aquesta publicitat, estil Herbalife és fictícia, però serviria per explicar resumidament què és i quin servei dona l’Oficina de l’Energia que l’Ajuntament de Castelló ha estrenat fa tot just dues setmanes.

«Ens trobem en un context de canvi climàtic, que ens obliga a fer canvis en els nostres hàbits de vida més quotidians, i d’un increment dels preus de l’energia provocats per la fi de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna –explica Fernando Navarro, regidor de Transició Ecològica de Castelló-. Les administracions locals tenim el deure d’acompanyar la ciutadania en aquesta situació, sobretot aquella amb més problemes econòmics».

Així, la recent estrenada Oficina de l’Energia ajudarà a tota la gent que ho necessite a reduir la seua factura de la llum. Segons els seus càlculs, un canvi d’hàbits pot arribar a suposar fins a un 30% de reducció del consum en una família. Josep Benavent, tècnic de l’Oficina, recomana «un bon ús de la calefacció, tot ajustant el termòstat», a més d’altres trucs com ara «cuinar sempre amb la tapa posada», «apagar el forn un poc abans d’acabar de cuinar per aprofitar la calor residual» o «evitar l’stand by en aquells electrodomèstics que en tenen i apagar-los del tot». També destaca especialment adequar la potència contractada a les nostres necessitats –només caldrà vigilar a no connectar dos electrodomèstics potents simultàniament.

Naturalment, però, els estalvis més grans necessiten algunes inversions. Aïllar bé la casa amb les portes i finestres adequades, la modernització dels sistemes de calefacció i els electrodomèstics i, sobretot, instal·lar sistemes de producció d’energies renovables, tals com els panells solars, són la forma més ràpida i eficient de reduir dràsticament el cost del rebut. «A l’oficina també informem de les ajudes i subvencions que hi ha en aquests temes, així com en la gestió del bo social», continua Benavent.

Per ara, la rebuda «no podria ser millor». Segons les dades de l’Oficina, la primera setmana van reservar-se el 50% de les hores de consulta, un percentatge que ja s’ha enfilat al 80% en la segona setmana. Les preguntes més habituals són sobre les pujades de preus de la factura i la instal·lació d’energies renovables.

L’Oficina de l’Energia de Castelló està instal·lada en l’antic Sindicat de Regants, a l’avinguda de Lledó número 16, i està oberta els dimarts i dijous de 9 de la matí a dos de la vesprada.

El repte renovable

Com a la resta del país, a Castelló «l’autoconsum fotovoltaic està avançant a molt bon ritme, sobretot en sòls industrials i zones residencials de vivendes unifamiliars –explica Navarro-. Tothom qui té un xalet ja veu que és interessant posar-se plaques». El repte és ara les zones d’edificis, on viu la majoria de la població. «Tenim un problema amb les comunitats de propietaris», reconeix el regidor, però a la vegada posa en valor les ferramentes de les quals disposen, com ara la creació de comunitats energètiques locals. «L’objectiu de l’Oficina de l’Energia és acompanyar la ciutadania en la transició energètica, simplificant processos i oferint les opcions que hi ha».

Navarro assumeix que «per ara tenim un objectiu més modest, com és ajudar les famílies a estalviar en la factura sense perdre benestar, però dins de les nostres possibilitats». Però també té esperances que l’actual Oficina de l’Energia puga ser l’embrió d’una empresa elèctrica pública municipal, com ja han creat ciutats com Cadis o Barcelona i ja ha anunciat que farà el mateix València. «Aquestes empreses faciliten tenir factures més assequibles», explica Navarro, qui encara va més enllà i reclama «empreses energètiques públiques supramunicipals, fins i tot d’àmbit autonòmic, que no només siguen comercialitzadores, sinó també distribuïdores». Al remat, per a aquest regidor, cal que «aquesta transició energètica també servisca perquè el sistema siga més just».

Comparteix

Icona de pantalla completa