Iniciativa aposta per garantir el dret a la vivenda digna

La formació ha celebrat la seua Mesa Nacional a Cabanes (Plana Alta)

Iniciativa del Poble Valencià, una de les tres formacions que integren la coalició Compromís, ha apostat per garantir el dret a l'habitatge «digne» perquè les polítiques emancipadores siguen «efectives», al mateix temps que ha reivindicat la urgència «d’un canvi de política econòmica» que «entronque més en la democratització de l'economia, la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic».

La formació ha celebrat aquest dissabte a Cabanes (Plana Alta) una reunió de la Mesa Nacional per a realitzar una anàlisi de la situació política i debatre sobre les estratègies per a culminar «amb èxit» aquesta segona legislatura del Botànic i afrontar els processos electorals del mes de maig.

El coportaveu Alberto Ibáñez ha exposat l'informe de situació política i ha moderat el debat en els diferents punts de l'ordre del dia. Des d'Iniciativa s'ha alertat que, «si durant la pandèmia semblava que s'obria camí una nova hegemonia política a favor de la intervenció pública per a afavorir la justícia social, sembla que tornem als plantejaments que tant de malestar van generar durant la gran recessió de 2008».

«La decisió política de pujar els tipus d'interès està empobrint les famílies que disposen d'una hipoteca, així com dificultant a les PIMES i empreses de l'economia real. El mateix Banc Central Europeu ha confirmat que després de mesos de pujades dels tipus d'interès no s'ha aconseguit contindre la inflació, però no canviarà, almenys ara com ara, aquesta direcció política», ha alertat la formació.

«Informes com el recent d'Intermon Oxfam denuncien que els últims dos anys la desigualtat ha empitjorat més que els últims 24 anys. La banca està en beneficis històrics que superen els de 2007 i les grans elèctriques també, mentre que la majoria de les famílies s'han empobrit», han subratllat des d'Iniciativa.

Per això, han defensat que el Govern espanyol i el Botànic hagen aprovat reformes fiscals que van «encaminades al fet que els qui més acumulen paguen menys i a alleugerir la càrrega a les famílies».

No obstant això, han advertit de la «diferència substancial» en aquest punt amb els posicionaments del PSOE: «Després d'haver-se resistit, vol que els nous impostos als rics siguen temporals o, fins i tot, com el PSPV, que ha impulsat a Les Corts amb la dreta ampliar les deduccions a les famílies més riques». «Sens dubte, combatre la desigualtat amb una fiscalitat justa i mecanismes de democratització de l'economia ha de continuar sent la prioritat per a Iniciativa-Compromís», han defensat des de la formació.

D'altra banda, han posat en valor que gràcies als diferents governs d'esquerres l'any 2023 «s'inicia amb una pujada considerable tant de les pensions com del salari mínim interprofessional». «En aquest cas, sense èxit en el diàleg social, perquè la patronal ha entrat en campanya per a les autonòmiques i municipals de maig. Cal aprofitar la seua negativa a apujar salaris mentre el president de la patronal se l’augmenta fins als 400.000 euros per a obrir un debat públic sobre la fixació de salaris màxims, com recull l'última ponència política d'Iniciativa», han continuat.
 

Sobre això, han considerat que ara mateix «les diferents pujades de salaris, pensions o altres transferències socials estan sent sobrepassades per la situació de l'habitatge», i han recalcat que la prioritat de les forces emancipadores és «garantir el dret a l'habitatge digne».

«De novembre fins ara hem vist com diferents governs, el Canadà o Portugal, han fet passos importants a favor de la regulació dels preus del lloguer, així com per a frenar l'especulació en la compra d'habitatge per part de fons voltor i grans propietaris. No obstant això, el PSOE continua negant-se a aprovar una nova llei d'habitatge», han lamentat.

Per tot això, han considerat «fonamental» incorporar la lluita per l'habitatge com a «gran part de la solució per a la resta de les nostres causes». «L'habitatge és clau per a l'emancipació jove, l'alternativa residencial per a les dones supervivents de violència masclista, l'acolliment de persones migrant i refugiades, contra les desigualtats, afavoreix el benestar mental i afectiu i un llarg etcètera», han apuntat.

Iniciativa-Compromís ha mostrat també la necessitat de continuar defensant «amb fermesa» el territori enfront de polítiques «devastadores» com la que suposa el projecte Magda que, amb «el beneplàcit del Ministeri», pretén instal·lar una macroplanta fotovoltaica que «posa en perill el medi ambient i l'economia de l'interior de Castelló».

Finalment, la formació ha animat a la seua militància a participar aquest diumenge a les 11.00 hores en la concentració a les Coves de Vinromà per a dir no al projecte Magda.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.