Diari La Veu del País Valencià
Rubin, Premi Nobel de la Pau 2007, valora «la valentia» de València per adaptar-se al canvi climàtic

El científic nord-americà Edward S. Rubin, Premi Nobel de la Pau 2007 i jurat dels Premis Jaume I, ha valorat la «valentia» de la ciutat de València per adaptar-se al canvi climàtic. Aquest expert assistia aquest divendres al cap i casal a la reunió quinzenal de seguiment dels compromisos amb la Missió Climàtica 2030 per a donar suport a les iniciatives de transformació de la ciutat que acceleren el compliment dels Acords de París i l’Agenda 2030, segons informava l’Ajuntament.

Així mateix, destacava que Rubin és «un dels més prestigiosos experts mundials en la lluita contra el canvi climàtic» i detallava que aquest doctor en Filosofia (Enginyeria Mecànica) per la Universitat de Stanford és, a més, «una de les veus més respectades per la seua recerca centrada en qüestions tècniques, econòmiques i polítiques relacionades amb l’energia i el medi ambient».

«València està assumint amb valentia el repte de la transformació urbana de la ciutat per a adaptar-la al canvi climàtic. S’estan establint les bases per a fer una ciutat més sostenible des del punt de vista de la mobilitat, del model energètic, de l’economia de proximitat, de la biodiversitat i de l’urbanisme», assenyalava el científic. I considera que el cap i casal «pot ser un exemple per a altres ciutats».

L’administració local explicava que el 8 de setembre del 2021 el Govern espanyol i els ajuntaments de València, Barcelona, Madrid i Sevilla van signar la Declaració «Ciutats climàticament neutrals en 2030» com un «impuls per a aconseguir la neutralitat climàtica i millorar la resiliència dels nuclis urbans», i apuntava que «seguint la senda oberta per aquestes ciutats, el 13 de desembre es van adherir a la declaració els ajuntaments de Sòria, Valladolid, Vitòria i Saragossa».

L’Ajuntament assegurava que València s’ha convertit els últims anys en una de les primeres ciutats europees «que ha assumit com a pròpia la Missió Europea per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2030, que va aprovar el ple del seu ajuntament el febrer del 2021».

Així mateix, comentava que en l’actualitat s’està elaborant «l’Acord Climàtic municipal, adaptat a la realitat de València, mitjançant un procés col·laboratiu de l’administració i la societat civil, que servirà com a pla estratègic per al desplegament de solucions innovadores i digitals» amb la finalitat «d’aconseguir la neutralitat climàtica».

A la reunió en la qual participava Edwuard Rubin assistien, també, els responsables de l’Estratègia Urbana 2030, els serveis d’Innovació, Emergència Climàtica, Participació Ciutadana, Dades Obertes, Mobilitat i renaturalització, així com responsables de la Fundació València Clima i Energia, el centre d’innovació Les Naus, l’Oficina de Ciutat Intel·ligent, la Universitat Politècnica de València, el consorci Pla Punt Zero i la consultora Techfriendly.

El consistori agregava que actualment València treballa en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, per a convertir la ciutat en un municipi climàticament neutre. La ciutat forma part també de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió ciutats intel·ligents i climàticament neutres.

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits «prioritaris» del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable, segons l’administració municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa