Diari La Veu del País Valencià
Compromís esmena la legislació estatal de renovables perquè la seua implantació «siga justa i respectuosa»

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha enregistrat una sèrie d’esmenes al Reial decret-Llei 20/2022, que es tramita com a projecte de llei, per a eliminar els articles d’aquesta norma que consagren l’exempció de l’avaluació ambiental i la participació pública per als macroprojectes d’implantació d’energies renovables.

Segons informa la coalició, el també candidat a la Presidència de la Generalitat ha treballat aquestes esmenes amb la diputada a les Corts Graciela Ferrer, amb l’objectiu de recuperar la normativa estatal prèvia a 2022 pel que fa a les garanties ambientals, territorials i democràtiques per a l’autorització i implantació d’aquesta mena de grans projectes energètics i revertir, així, «la deriva d’injustícia social i desequilibri territorial que genera la legislació imposada pel Ministeri de Transició Ecològica».

Baldoví defensa que el decret-llei aprovat incloïa tot un conjunt de mesures socials i econòmiques que feia temps que reclamaven per a fer front a la crisi social i econòmica, així com la pròrroga de les mesures d’escut social en vigor fins ara. Per això ho consideraven «positiu i prioritari».

«No obstant això», adverteix la coalició al comunicat, «com ja vam posar de manifest en el debat al Congrés, també contenia un caramel enverinat: els articles 22 i 23 que eliminen expeditivament l’avaluació d’impacte ambiental, la possibilitat d’al·legacions per part dels afectats i les administracions locals i autonòmiques i faciliten la declaració d’utilitat pública, que permet l’expropiació forçosa, en benefici dels promotors de les macroplantes solars o eòliques».

«La guerra d’Ucraïna ha sigut utilitzada pel Govern central per a introduir per la porta de darrere la desregulació ambiental i l’eliminació de les mínimes garanties d’informació pública exigibles en un estat democràtic per a aquest tipus de projectes que afecten centenars o milers d’hectàrees, que tenen un fort impacte sobre la biodiversitat, que suposen un canvi radical dels usos del territori, de la configuració del paisatge i que amenacen la viabilitat del teixit social i econòmic dels pobles de l’interior, exacerbant encara més el desequilibri territorial rural-urbà i les causes estructurals de la despoblació al medi rural», afegeix la diputada valenciana.

Per tant, per a Compromís, la implantació d’energies renovables és urgent, ha de beneficiar a tota la societat i «no pot fer-se en contra de la gent que viu als territoris més desfavorits per a beneficiar el negoci i l’especulació de les empreses de l’oligopoli energètic, els grans propietaris i els fons voltors». «En el nom de l’acceleració de les renovables no podem sacrificar el territori, la biodiversitat i la democràcia. No podem tornar al model de governança franquista per a impulsar la transició energètica», adverteixen.

En concret, Baldoví ha presentat esmenes de supressió dels articles 22 i 23 del Reial decret Llei 20/2022 i dels articles 6 i 7 del Reial decret Llei 6/2022, que permeten que l’autorització de la instal·lació de macroprojectes d’energies renovables de més de 50 MW –els que potencialment tenen més impacte ambiental– no estiga subjecta a tràmit d’avaluació ambiental ni requerisca participació pública i la seua aprovació es produïsca per silenci administratiu.

«No podem acceptar que aquesta falta d’interès a facilitar la transició energètica justa, democràtica i respectuosa amb el territori servisca com a coartada per a imposar els macroprojectes que més convinguen a les grans empreses energètiques, que any rere any s’enriqueixen a costa de les butxaques dels ciutadans i les pimes», insisteixen, i defensen que tota la ciutadania siga la protagonista i beneficiària de la transició energètica i que el Govern espanyol tinga en compte les autonomies i els ajuntaments.

Comparteix

Icona de pantalla completa