Diari La Veu del País Valencià
El ple d’Alacant rebutja tres declaracions institucionals distintes pel 8-M

El ple de l’Ajuntament d’Alacant rebutjava aquest dijous les tres declaracions institucionals presentades amb motiu de la celebració el 8 de Març del Dia Internacional de la Dona. Els grups havien presentat tres textos diferents –PP i Cs d’una banda; PSPV i Unides Podem de l’altra; i Compromís una tercera– i cap d’aquests grups no ha reunit els vots suficients per a tirar la seua proposta endavant.

La primera declaració sobre aquest tema al ple ordinari d’aquest dijous era la de l’equip de govern, format per PP i Cs, que defensava la regidora d’Igualtat, María Conejero. Aquest text ha comptat amb el suport del bipartit i el rebuig de la resta de grups.

Conejero ressaltava que l’Estat espanyol és un «exemple en matèria d’igualtat», i qualificava la violència de gènere com «la cara més fosca de la desigualtat». Per això, apostava per un «compromís de societat igualitària, que garantisca els drets de totes les persones». Així, esmentava que és necessari plasmar-ho en el disseny i la gestió de les polítiques locals.

La bancada de l’esquerra argumentava la seua oposició a la «retallada» pressupostària del consistori en matèria d’igualtat. En aquest sentit, el regidor de Compromís, Rafa Mas, criticava que «s’ha retallat una vegada més un pressupost que ja era raquític». Així, precisava que hi ha hagut una retallada del 45%, passant de 330.000 euros destinats a igualtat a 180.000. «L’extrema dreta ha executat la línia ideològica de retallar en igualtat i vostès l’han assumit», alertava.

Per la seua part, la regidora d’UP, Vanessa Romero, acusava l’equip de govern de «ni molestar-se a arribar a acords mínims», i els responsabilitzava de no tirar endavant cap declaració institucional pel 8M.

Igualment, la regidora del PSPV, Llanos Cano, sostenia que el «problema de fons» del text proposat pel PP i Cs és qui el presenta. «És incompatible el que diuen amb el que fan. Hi ha una contradicció que fa que la seua paraula no valga res, és lletra morta, perquè simultàniament retallen l’àrea que les ha de dur a terme», recalcava.

Posteriorment, es votava la declaració institucional proposada pel PSPV i UP, que estava precedida per la intervenció de Yolanda Díaz, del sindicat UGT, qui titllava d’«incongruent» el text proposat per PP i Cs, i criticava la retallada pressupostària en igualtat. «Reconeixen el paper de les dones infravalorades, la desigualtat entre les que viuen en un entorn urbà o rural i la discriminació salarial». A més, deia que cal fer un pla des de l’àmbit local. «No creuen que és incoherent amb la retallada que plantegen?», es qüestionava.

El text de PSPV i UP comptava amb el suport d’aquests dos partits i de Compromís, però ha estat rebutjat pels vots en contra de l’equip de govern i de Vox. El mateix ocorria amb la declaració institucional proposada per Compromís.

Després que les tres declaracions institucionals sobre el 8M foren rebutjades, l’alcalde, Luis Barcala, del PP, assenyalava que «si cal demanar perdó és perquè hi havia tres declaracions institucionals sobre el 8M i cap no ha estat aprovada. És el lamentable», censurava.

Comparteix

Icona de pantalla completa