Diari La Veu del País Valencià
Experts de la UA sol·liciten la retirada de l’homologació lingüística

El Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant (UA), la Seu d’Alacant de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), la Facultat de Filosofia i Lletres, la Facultat d’Educació, la Unitat per a l’Educació Multilingüe (UEM) i el Servei de Llengües s’oposen a la proposta de decret que ha realitzat la Conselleria d’Educació que contempla concedir el nivell de C1 als estudiants que superen l’assignatura de valencià en el Batxillerat amb una nota de 7 o més.

Així, els experts en ensenyament de llengües de la Universitat d’Alacant consideren que «la proposta actual d’homologació, en cas que entrara en vigor, afectaria de manera negativa al sistema d’acreditació de la competència lingüística, devaluaria els títols de coneixement de valencià i condicionaria negativament la percepció social sobre la llengua», segons ha informat la UA aquest divendres en un comunicat.

En concret, declaren que «una mesura com aquesta desincentivaria la docència en valencià i posaria en perill els esforços que s’han fet per a promocionar-la entre l’alumnat, en un moment en què els grups en valencià ja han vist reduïda la matriculació com a conseqüència de la derogació de la normativa que regulava la capacitació en valencià en 2020».

Assenyalen que es tracta d’una mesura «poc fonamentada» perquè «la Conselleria no ha avaluat prèviament el nivell de competència comunicativa amb que l’alumnat acaba batxillerat». Tampoc consideren «justificat que la qualificació numèrica d’una assignatura que inclou continguts i competències no lingüístiques –com és el cas de valencià: Llengua i Literatura– s’homologue a un nivell de competència lingüística».

Assenyalen que sobre aquest decret s’han manifestat altres institucions acadèmiques, socials i sindicals de tot el país, com ara el Departament de Filologia Catalana i la seu de l’IIFV de la Universitat de València, Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua, les UEM de les universitats de València i Jaume I, el sindicat STEPV (majoritari en el conjunt de l’ensenyament públic) o l’associació El Tempir d’Elx.

Els experts recorden que «l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ja va expressar en un comunicat la preocupació pels efectes perjudicials que podria tindre la proposta de decret».

En últim lloc, i com ja va fer públic el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant el 21 de desembre de 2022, les universitats públiques valencianes que tenen departaments dedicats a la investigació i docència sobre llengua i didàctica de la llengua catalana «no han sigut formalment consultades en cap moment durant el procés d’elaboració dels decrets que regulen l’acreditació de la competència lingüística i l’homologació d’aquesta competència».

D’acord amb tot això, les Facultats, el Departament i les unitats de la Universitat d’Alacant esmentades sol·liciten que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport «accepte l’assessorament de les institucions universitàries en la redacció d’una nova proposta de decret de reconeixement de la competència lingüística de valencià per homologació, amb la finalitat de donar el fonament científic suficient que necessita una norma d’aquest abast, i en paral·lel a les sol·licituds de negociació que han formalitzat ja altres entitats afectades».

En la reunió del Consell de Govern d’aquesta setmana, la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, va informar a l’òrgan de les reticències expressades pel Departament de Filologia Catalana, de la Facultat de Filosofia i Lletres i de la Facultat d’Educació. Navarro va assenyalar que la Universitat d’Alacant traslladarà les argumentacions del Departament i les Facultats a la Conselleria perquè tinguen coneixement de l’opinió dels professionals en la matèria de la Universitat d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa