Diari La Veu del País Valencià
Puig garanteix a Compromís que s’abordarà el canvi de finançament des de l’inici de legislatura

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha garantit a Compromís que el canvi del model del finançament autonòmic «cal abordar-lo des de l’inici de la pròxima legislatura amb tota l’energia i convicció, apel·lant als qui poden resoldre’l», encara que no ha valorat la proposta del seu soci de govern d’anar als tribunals.

«Evidentment, des de la cohesió i la unitat dels valencians, hem de ser capaços de superar per sempre aquesta injustícia històrica», ha manifestat en la sessió de control a les Corts, davant la pregunta de la síndica de Compromís, Papi Robles, sobre què pensa de la resposta del govern espanyol a les reivindicacions de la Generalitat.

Puig, també líder del PSPV, ha reiterat que des que governa Pedro Sánchez s’ha produït un avanç en inversions i actuacions projectades en la Comunitat, si bé ha reconegut que és insuficient.

«La primera via és el diàleg i la política; ací estarem sempre, però també és cert que quan no arribem a un acord anem als tribunals com hem fet amb el transvasament Tajo-Segura», ha asseverat, i ha insistit que el Consell defensarà sempre els interessos valencians «en qualsevol àmbit».

Ha tornat a demanar que s’executen «com més prompte millor» els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), que ja arriben al 10% d’inversions projectades al País Valencià com correspon a la seua població, i ha remarcat: «És evident que s’ha avançat, però òbviament no hem avançat en la igualtat entre espanyols davant el finançament».

Per això ha demanat ser conscients que la reforma d’aquest model, caducat des del 2014 i al qual el govern espanyol no ha respost a les al·legacions presentades per les autonomies, ha d’abordar-se quan s’inicie la pròxima legislatura després de les eleccions generals de tardor. I ha advertit: «Si ho canviem perquè siga pitjor, estarem arreglats».

En la seua pregunta, la síndica de Compromís ha plantejat al president què pensa de la proposta electoral que va anunciar aquest dilluns el candidat de la coalició a la Generalitat, Joan Baldoví, de reclamar per la via judicial el canvi del finançament. «Algun càrrec del seu partit diu que això és exagerat, però exagerat és el menyspreu» del govern espanyol, ha recalcat.

També ha garantit que Compromís acudirà aquest diumenge a la concentració per la recuperació del Dret civil valencià i ha lamentat que els trens de Rodalia de Cantàbria d’Astúries seran gratis -mentre arriben les noves unitats que substituiran les que no cabien pels túnels- quan els del País Valencià són «un caos».

D’altra banda, Robles ha carregat contra el PP per les paraules del seu president, Alberto Núñez Feijóo, sobre «la gent de bé». S’ha preguntat si aquesta gent són els expresidents Francisco Camps o Eduardo Zaplana i ha desplegat la bandera trans per a reivindicar que «la bona gent» sempre tindrà cabuda al País Valencià mentre governe el Botànic.

Comparteix

Icona de pantalla completa