Apicultors reclamen un «pla de rescat» per a un sector «completament arruïnat»

Alerten que «l’ecosistema complet està en perill»

Apicultors valencians han protestat aquest dijous amb una «camionada» des de Quart de Poblet (l’Horta Sud) fins a la  Conselleria d'Agricultura i les Corts, a València, i s’han banyat en mel per a reclamar a les administracions un «pla de rescat» que reactive aquest sector «completament arruïnat" i per a mostrar el seu rebuig a l'acord del Consell de la «pinyolà».

«No són només les nostres explotacions, és l'ecosistema complet el que està en perill», perquè «si desapareixen les abelles i els apicultors» que pol·linitzen els camps, «no hi ha aliments, no hi ha agricultura i no hi ha vida en aquest planeta ni biodiversitat», han denunciat representants del sector.

Hi han participat un centenar de vehicles segons les organitzacions convocants: La Unió Llauradora i Ramadera, AVA-Asaja, Asaja Alacant, UPA-PV, CCPV-COAG, ApiAds, L'Ossa, Arva i APAC. Reclamen ajudes agroambientals a la biodiversitat «dignes», unes ajudes directes de 25 euros per rusc i rebutgen l'acord del Consell de la «pinyolà». També critiquen que l'apicultura transhumant estiga exclosa de les bonificacions del gasoil professional, que el pla de viabilitat autonòmic de l'apicultura ja fa dos anys que està al «calaix dels oblits» i els preus a la baixa de la mel a conseqüència de les massives importacions procedents de tercers països.

El responsable del sector apícola de CCPV-COAG, Pablo Sáez, ha denunciat que «ara mateix entre el 50 i 60% dels ruscos d'aquest territori estan als magatzems, buits i morts» i «la poca mel que s'ha produït no s'està comercialitzant perquè les poques compres que es duen a terme s'estan fent a 3,20 euros», enfront d'un cost de producció que «supera els 4 euros». També ha posat el focus en «la competència deslleial» per part d’«unes falses mels que estan entrant pels ports de València, Barcelona i Algesires».

«Si en tot el territori espanyol la situació és dolenta, ací és molt pitjor, perquè fa 30 anys que tenim una normativa que ens expulsa del nostre territori, que és el decret de la pinyolà», ha exposat.

En la mateixa línia, el veterinari responsable de l'agrupació ApiAds, Enrique Simó, ha avisat que «l'apicultura està en extinció, agonitzant a la vora del declivi» i «d’ací uns anys no quedaran apicultors, aquest ofici mil·lenari deixarà d'existir i no hi haurà alternativa, no hi ha un pla B. Si desapareixen les abelles i els apicultors, si no hi ha aliments, no hi ha agricultura i no hi ha vida en aquest planeta ni biodiversitat».

«Quan tu compres una mel d'importació, aquesta mel no pol·linitza els nostres ecosistemes. Si compres una mel d'un productor local, estàs comprant aquesta  mel i a més regalant a l'ecosistema cent euros en pol·linització» i ajudant un apicultor «que ha pol·linitzat milions de flors». «Si aquest apicultor deixa la seua activitat, no la farà ningú», ha advertit.

«En l’incendi de Begís ho vaig perdre tot»

L'apicultor Javier Molins és un dels professionals que s'han banyat en mel aquest dijous per a denunciar la seua situació. Explica que tots els seus ruscos, al voltant de 155, van quedar arrasats per l'incendi de Begís (l’Alt Palància), que va calcinar una superfície de 20.000 hectàrees de terreny forestal.

«Tenia una apicultura ecològica i ho he perdut tot, he de començar de zero», ha lamentat, abans d'explicar que encara no ha rebut «cap mena d'ajuda» més enllà de la indemnització de l'assegurança i que les flames van suposar per a ell una pèrdua econòmica d'entre 30.000 i 40.000 euros.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.