AE-Agró recorre la declaració de la Vall de Cofrents-Aiora com a àrea de prioritat energètica

L’organització ecologista presentarà un recurs al TSJ valencià per la falta de resposta de l’administració

Acció Ecologista-Agró ha anunciat la presentació un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) contra la decisió de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, que va declarar el 27 de juliol del 2022 la prioritat energètica en l'àmbit territorial de sòl no urbanitzable comú de la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora.

Segons ha assenyalat l'organització ecologista, aquesta resolució «té efectes en tots els projectes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics en tot el sòl no urbanitzable comú de la Vall d'Aiora», que són «molt perjudicials» per a la comarca i considera que són, a més, «contraris a la llei».

Per això, després d'haver presentat un recurs administratiu, i davant la «falta de resposta», ha interposat el recurs esmentat. Segons l’entitat, la declaració de prioritat energètica «suposa que tots els projectes es tramitaran d'urgència, seran considerats compatibles territorialment i urbanísticament i no hi haurà limitació a l'ocupació del territori». A més, únicament «seran necessaris uns certs informes sectorials».

Aquestes previsions són conseqüència del Decret llei 1/2022 de 22 d'abril, del Consell, de mesures urgents en resposta a l'emergència energètica i econòmica originada al País Valencià per la guerra a Ucraïna, que va modificar el Decret llei 14/2020.

Sobre aquest tema, AE-Agró considera que «són molt lesives per al conjunt de la Vall d'Aiora, que actualment és la segona comarca valenciana amb més hectàrees afectades i MW en tramitació, per darrere de l'Alt Vinalopó».

L'organització denuncia que aquesta zona «s'està convertint en un centre fotovoltaic, ja que entre aquestes dues comarques i el municipi d'Almansa, que separa totes dues, s'estarien tramitant uns 4.400 MW». «Si hi sumem el Vinalopó Mitjà i la Plana de Requena-Utiel, estaríem parlant de 6.000 MW en tramitació en aquestes comarques» i «6.000 MW és l'objectiu del govern valencià» per al País Valencià, recalca.

«No generen ocupació»

L’organització ha argumentat davant la Generalitat Valenciana que aquestes tramitacions «suposaran un efecte negatiu a l'ocupació a la Vall d'Aiora, perquè l'agricultura aporta més llocs de treball que les plantes fotovoltaiques».

A parer seu, «són dades que l'administració intenta ocultar» i, de fet, segons assenyala, «recentment el Consell de Transparència ha resolt que Labora ha d'entregar a Acció Ecologista-Agró, les dades d'ús de la planta d'Alfarrasí (la Vall d’Albaida), que en el seu moment va ser la més gran» del País Valencià.

«El resultat ha sigut que aquella planta fotovoltaica, després de 10 anys, no ha generat cap ocupació a la localitat», indica l'organització, que troba a faltar les mesures per a complir l'article 25 de la llei de canvi climàtic estatal que estableix que la implantació d'aquestes instal·lacions «ha de perseguir evitar el declivi demogràfic».

En aquest sentit, denúncia que no existeix un estudi d'afecció a l'ocupació o al turisme; que tampoc es preveuen actuacions mesurades perquè la riquesa que generen les plantes es quede a la comarca, sinó que els beneficis que produïsca, per contra, «recauran lluny de la Vall d'Aiora».

Finalment, l'associació ecologista considera que la reducció de terminis i tràmits per a la implantació de les renovables «atempta contra el Conveni d’Aarhus, que obliga a fomentar la participació en els expedients ambientals».

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.