Diari La Veu del País Valencià
Esquerra Unida afronta la seua crisi interna a Alacant aquest dissabte

Arran de la dimissió en bloc de quatre membres de l’executiva d’Esquerra Unida del País Valencià, la coalició d’esquerres va iniciar una crisi interna que no ha fet sinó accentuar-se aquests dies en un moment ben delicat, a només tres mesos de les eleccions.

Tot va començar amb la destitució de Cristian Veses com a subsecretari de la Conselleria de Transparència, departament liderat per la referent de la coalició, la consellera Rosa Pérez Garijo. Veses, membre de l’executiva del partit i càrrec de confiança de la consellera, va ser destituït després que les relacions entre tots dos es deterioraren amb l’intent de Veses de presentar una llista alternativa a la de Garijo per a les primàries de la coalició, en què es va imposar la consellera.

Aquella intenció, que finalment no es va materialitzar, va derivar en la seua destitució i amb la posterior dimissió en bloc d’altres membres de l’executiva d’EUPV: la portaveu a les Corts, Estefania Blanes; el secretari autonòmic de Participació, Antoni Llorente; del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico; i la d’Andrea Pardo, responsable de Joventut a l’executiva del partit.

Fonts pròximes a l’entorn dels dimitits argumenten que la relació amb la consellera era cada vegada més difícil per «la seua intransigència» a l’hora de desenvolupar debats, si bé des de l’altre costat posen l’accent en el fet que hagen deixat els seus càrrecs a l’executiva del partit però no a la Generalitat, on també treballen a les ordres de Rosa Pérez.

El cert és que els dimitits han demanat la celebració d’un consell polític nacional per a debatre aquesta situació i mirar de solucionar-la. Fonts internes de la coalició vaticinen que la reunió, a la qual estan convidades les cent persones que integren el comitè polític nacional d’EUPV, no resoldrà les diferències entre les parts, si bé tampoc contemplen que hi haja canvis en la coalició després del debat, tot i que es preveu encès.

En el consell polític, Pérez Garijo serà qüestionada sobre aquestes decisions, tal com també ha demanat la direcció del Partit Comunista del País Valencià (PCPV), liderat per Javier Parra. Curiosament, tot i que Rosa Pérez és la líder d’EUPV i membre del PCPV, aquest partit està liderat per un sector que s’ha enfrontat internament a la consellera de manera reiterada i que compta, a Alacant, amb referents com ara l’exvicealcalde, Miguel Ángel Pavón. D’aquesta manera, la consellera i líder d’EUPV s’haurà d’enfrontar, previsiblement, tant a l’executiva dimitida d’EUPV com als dirigents del PCPV.

Cal recordar que fa unes setmanes Alacant ja va viure una disputa entre les cúpules d’EUPV i del PCPV pel que fa a l’ús de la seu històrica d’ambdues formacions. El debat va arribar al punt que EUPV va estrenar seu electoral a pocs metres de distància, tot i que prompte van recuperar la possibilitat d’accedir al local.

El debat de dissabte no derivarà en cap votació, sinó que servirà per a conèixer el posicionament de les parts. També es farà repàs del moment en què es troben les aliances d’EUPV a nivell municipal i valencià, atès que la coalició està aconseguint fer llistes conjuntes en localitats com ara Elda o Santa Pola, mentre que es debat aquesta solució en grans ciutats com ara València o Alacant, tot i que amb poques possibilitats que acabe prosperant. La coalició a les Corts amb Podem sembla estar a prop de confirmar-se, tot i que encara no està tancada.

A menys de cent dies de les eleccions, la situació interna d’Esquerra Unida no sembla la més adequada per afrontar un cicle electoral decisiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa