Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència espanyola canvia de lloc Camps durant el judici per a garantir l’ordre

Les extreballadores de Gürtel Isabel Jordán i Mónica Magariños han assegurat aquest dimarts en el judici que se segueix en l’Audiència espanyola per les presumptes irregularitats en l’adjudicació a Orange Market d’un contracte per a Fitur que va ser l’expresident Francisco Camps qui va introduir a la trama al País Valencià i qui va oferir al grup diversos contractes amb la Generalitat.

Cal recordar que Camps s’enfronta a una petició per part de la Fiscalia Anticorrupció de dos anys i mig de presó per les presumptes il·legalitats comeses en relació al contracte per a l’expositor valencià de l’edició de Fitur 2009.

A preguntes de la Fiscalia Anticorrupció, Magariños, una de les acusades, ha detallat que Gürtel va decidir traslladar-se de Madrid a València després que Camps instés a Álvaro Pérez «El Bigotis» a assentar-se en aquest lloc. «Camps li va dir a Álvaro que allà tindria treball, i l’any 2003 comencem a fer els congressos regionals», ha apuntat.

Magariños, que va treballar com a secretària d’«El Bigotis» i del número dos de la trama, Pablo Crespo, ha assegurat que el primer va demanar a Camps que li recomanara a una persona per a assegurar l’entrada de Gürtel al territori. L’expresident, ha explicat, li va recomanar a Ignacio Blanch. «Era una persona coneguda a València, el seu germà tenia una empresa i bastant relació amb tothom i això ajudava a Blanch a tindre contactes», ha assenyalat Magariños, que ha donat detalls de les seues funcions: «Álvaro era qui es dedicava a aconseguir clients i jo m’encarregava d’organitzar els esdeveniments».

Els mateixos clients, ha continuat, eren «només» administracions públiques. Després que la trama organitzara un «esdeveniment per a Camps en 2004 que va eixir en tots els periòdics», el líder de la Gürtel, Francisco Correa, i Pablo Crespo van pressionar «moltíssim» El Bigotis perquè aconseguira treball.

«A qui li ho demanaven?», li ha preguntat la fiscal, Concepción Nicolás. «Al senyor Camps», ha contestat Magariños, que ha indicat que el grup va tindre els seus primers inicis «a Presidència». «Ens van donar els USB i guies de comunicació en 2004. Un dels primers treballs amb la Generalitat ho va portar Blanch. Esteban González Pons, que era qui estava, no tenia molt bona relació amb Pérez, però amb Blanch sí», ha afegit.

La treballadora de la trama ha aprofundit en la importància de Camps per als treballs de Gürtel recordant una visita que ella mateix va fer al club de tennis amb «El Bigotis». «Allí estava Camps amb la seua família. Álvaro va tornar i em va dir: “anem-nos, que ja tenim l’Open de tennis”», ha explicat.

En aquest context, Magariños també ha detallat la manera de facturar amb el govern valencià després que la fiscal li exposara diferents documents. «La Generalitat va dir que calia fer factures per menys de 12.000 euros. Ells deien la quantitat i era Crespo qui posava els conceptes», ha afirmat.

En la mateixa línia s’ha expressat una altra de les acusades, la considerada com a administradora d’algunes de les empreses del grup, Isabel Jordán, que també ha relatat com Gürtel es va traslladar a València. «Tothom sabíem que s’anava Álvaro a València perquè tenia una amistat amb Camps i perquè li havia ofert que se n’anara a València, on tindria possibilitat de treballar», ha asseverat.

«El Bigotis», que havia deixat de treballar amb el PP estatal, va valorar aquesta oportunitat i va decidir que era «un bon moment» per a assentar-se al País Valencià. Jordán, a més, també ha incidit en la rellevància de Blanch per al desenvolupament que el grup va tenir a València. «Dit pel mateix Blanch, a ell se li contracta perquè té relació amb Camps i amb González Pons i és una persona amb molt de coneixement del que és València i de les seues institucions. És una persona influent i que tenia contactes, això dit per ell mateix», ha assenyalat.

Així les coses, Jordán ha explicat que arran dels treballs que Orange Market va realitzar per al PP valencià es va generar «un gran deute». «A partir d’aquí, d’aquest gran deute, comencen a donar-li a Pérez els diferents treballs que es fan», ha postil·lat.

La sessió d’aquest dimarts també ha servit per a escoltar la declaració d’un altre dels acusats, el gerent d’Orange Market, Cándido Herrero, que ha sostingut que mai no va parlar amb Camps i que mai no li va veure en l’oficina de l’empresa. «Com que he jurat dir la veritat… mai li vaig sentir ni vaig sentir parlar amb ell. Sincerament no», ha assegurat.

D’altra banda, l’inici de la sessió ha deixat un nou incident relacionat amb el mateix Camps després que el lletrat d’«El Bigotis» haja denunciat que l’expresident es va dirigir a ell el dilluns com a un «advocat miserable». Aquest insult, ha sostingut, es va produir coincidint amb l’interrogatori del mateix Pérez.

El president del tribunal, el magistrat José Antonio Mora, ha decidit ordenar a Camps que passara d’ocupar l’última fila de la sala a asseure’s en la primera «per prevenció». El mateix Mora ja va demanar aquest dilluns a l’expresident que guardara respecte i que s’abstinguera de realitzar comentaris durant el torn de preguntes a altres acusats.

La representació de Camps, per part seua, ha sol·licitat al tribunal permís perquè l’exdirigent del PP passara a ocupar un «lloc en l’estrada», fent valdre la seua condició de lletrat en exercici. Després que Mora accedira a la seua petició, Camps s’ha assegut al costat del seu defensor després de fer-se amb una toga.

En declaracions als mitjans al final de la sessió Camps ha agraït al tribunal «l’oportunitat» i ha aprofitat per a arremetre novament contra la Fiscalia Anticorrupció. «Això està trencat. La línia de la Fiscalia s’ha ensorrat: la desesperació és absoluta», ha clamat.

En aquest sentit, Camps ha asseverat que el Ministeri Públic «ho està passant molt malament perquè s’adona que el muntatge» al qual ha sotmès als «antics membres» de la Generalitat «és una pura falsedat que s’ensorra». «Després d’una declaració que ha estat clau jo crec que podem parlar de causa finita, causa acabada», ha resolt.

Comparteix

Icona de pantalla completa