Nou pobles dels Ports, l’Ebre i el Baix Aragó s’uneixen per a digitalitzar la gestió de l’aigua

Morella, Tortosa i Alcanyís lideren el projecte que inclou comptadors i pous intel·ligents i un mapa dels claveguerams

Morella (els Ports), Tortosa (el Baix Ebre) i Alcanyís (el Baix Aragó) lideren el PERTE (projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica) que s'ha presentat juntament amb Mont-roig del Camp (el Baix Camp), Deltebre, Aldover i Paüls (el Baix Ebre), Móra la Nova (la Ribera d'Ebre) i Rubiols de Mora (Gúdar-Javalambre, Terol). És una proposta de modernització i digitalització de tot el cicle de l'aigua, una inversió de 14,6 MEUR que pot aconseguir una subvenció de més de 10 MEUR dels Next Generation. Els pobles més xicotets opten a ajuts de fins al 85% del finançament. La proposta, nascuda d'Aigües de Tortosa, inclou una digitalització de tota la xarxa i un Street View del clavegueram, per a millorar l'eficiència i l'estalvi del recurs.

El projecte es va presentar el passat 10 de febrer, en una de les convocatòries de l'Estat anunciada per ordre ministerial el 30 de setembre. L'empresa Aigües de Tortosa va iniciar el projecte, pensat per a ciutats de més de 20.000 habitants, però es van adonar que el podia obrir a més municipis. Ho van proposar primer en l'àmbit del Consorci dels Tres Reis, en el qual es treballa principalment en actuacions turístiques amb els territoris veïns del País Valencià i Aragó, concretament amb Morella i Alcanyís.

Finalment, es va poder incloure més municipis xicotets «per anar més enllà», i és que el PERTE permet demanar més finançament si el projecte inclou més de 5 poblacions i l'import de l'ajut no supera els 10 milions d'euros. Els nou municipis engloben una xarxa de més de 52.000 abonats, entre una població de més de 82.000 habitants.

El projecte presentat conjuntament planteja la digitalització «transversal i integral» de tot el cicle urbà de l'aigua, una proposta que permet «avançar en el concepte de Smart City» a la vegada que millorarà les condicions de vida dels ciutadans i farà els municipis «més eficients i intel·ligents», com ha destacat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Les accions previstes transformaran la xarxa d'aigua i la milloraran amb innovació tecnològica que permetrà racionalitzar l'ús de l'aigua. Es tracta de digitalitzar punts de captació i comptadors (telelectura), incloure sistemes de mesurament de fluxos i d'abastament, monitoratge de la pressió i detecció de fuites, un sistema de sanejament i depuració així com controls dels abocaments, una estació meteorològica local o un programari que oferirà dades en obert a través d'un Observatori de l'Aigua.

El resultat previst inclou l'estalvi global de l'aigua, una gestió més eficient, detecció de més fuites, reduir el consum mitjà per usuari i incrementar el nombre d'avisos per ús excessiu i inadequat, augmentar les accions correctives per inundacions urbanes o detectar més taponaments al sistema de depuració. També es podran evitar molts abocaments d'aigües residuals al medi ambient i incrementar l'eficiència energètica del sistema.

Junts, més forts

Roigé ha remarcat que la proposta conjunta aconsegueix que el projecte «sigui més fort» i tinga més possibilitats de ser acceptat, una «fortalesa» que també ha remarcat l'alcalde d'Alcanyís, Ignacio Urquizu, que ha defensat que les societats avancen «cap a la digitalització i la sostenibilitat», els dos elements que reuneix el PERTE. «Modernitzarem les xarxes d'aigua i millorarem l'eficiència del consum i és molt important», ha defensat. «També té externalitats destacades perquè la tecnologia tindrà més usos que la de la gestió de l'aigua», ha afegit.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, també ha pres la paraula en la presentació de la iniciativa al Museu de Tortosa aquest dilluns. Ha coincidit amb Urquizu en què «és una oportunitat única» i que la suma de sinergies «multiplica» les seues opcions. A Morella també compten, com a Tortosa, amb la telelectura als comptadors, que farà un salt notable amb la nova tecnologia proposada. El PERTE «enfortirà» el servei, segons Ripollés, qui ha conclòs que la unió de nou municipis «fa singular» aquesta iniciativa.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.