Diari La Veu del País Valencià
La Cursa de les Dones obri la inscripció en els actes del 8-M a Castelló de la Plana

La Regidoria de Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha obert aquest dimecres la inscripció gratuïta per a la 17a Cursa de les Dones, que se celebrarà el 5 de març dins de la programació del 8-M –Dia Internacional de les Dones– al Passadís de les Arts, amb un recorregut de tres quilòmetres i enguany sota el lema «Som moltes, caminem unides».

Es tracta d’una cursa no competitiva i reivindicativa per la igualtat entre dones i homes en la qual es poden inscriure totes les dones de Castelló de la Plana sense distinció d’edat. L’objectiu és sumar dorsals, que es poden recollir al Servei d’Igualtat d’Oportunitats, al passeig de Ribalta; i al Patronat d’Esports, al carrer de Columbretes, per a superar les 4.200 dones del 2020.

La regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, ha assenyalat que, «com cada dia de l’any, cal reivindicar des del moviment feminista, amb veu clara i alta, una societat democràtica, justa, igualitària, lliure de violències masclistes, plena de drets i llibertats», i ha afegit que «el feminisme és l’única eina que trenca amb rols de gènere i erradica les desigualtats socials».

La XVII Carrera de les Dones torna a la programació del 8M a Castelló de la Plana després de dos anys en stand-by, emmarcada dins del tercer Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes, amb un recorregut que començarà i acabarà al Passadís de les Arts, al centre del parc de Ribalta, i recorrerà els carrers del centre de la ciutat, amb una doble funció: fomentar la pràctica de l’esport entre les dones com a foment d’una vida saludable i visibilitzar la força de la unió de les dones cap a la igualtat real.

Les activitats al voltant del Dia Internacional de la Dona començaran amb l’Escola d’Igualtat, que es desenvoluparà del 28 de febrer al 30 de març al Menador Espai Cultural, cada dimarts i dijous a la tarda, amb inscripció gratuïta. La Regidoria de Feminismes i LGTBI ha preparat 20 hores de formació en igualtat de dones i homes dirigides a la ciutadania en huit mòduls que obrirà el dedicat a «El sistema sexe-gènere». Per a inscriure’s, cal enviar un correu electrònic amb les dades personals a [email protected].

El 2 de març se celebrarà, a les 18.00 hores al Menador, la taula redona sobre «La imatge de les dones en la literatura i les xarxes socials» que impartiran, a manera de conversa, Consuelo Aguilar, que parlarà sobre «Gènere i literatura infantojuvenil»; Maria Medina-Vicent, que abordarà «Disrupcions narratives en la representació de les dones al cinema»; i Silvia Gas Barrachina, que analitzarà els discursos de les dones joves amb «Feminismes i TikTok: una possible aliança? ». El 9 de març, també en clau formativa, s’ha agendat el taller «El potencial feminista del meme», on s’experimentarà amb imatges i textos per a construir memes amb perspectiva feminista.

El 8M a Castelló s’oferirà també música. El cicle «Els Dilluns Concert» sonarà en clau de dones, amb el Duo Suggia i les ‘Veus de dones’, el dilluns 6 de març, a les 19.00 hores, al Reial Casino Antic, amb entrada lliure, on es podrà gaudir el dia 20 del duo de Margarita Fernández i Victòria Alemany amb Les chemis de l’amour; i el 27, les Douces Melodies amb arpa i soprano.

La companyia de teatre La Ravalera presentarà el 9 de març al Teatre del Raval Rafa Lloret la seua nova obra Passos lleugers, on recullen els testimonis reals de moltes dones compilats per l’escriptora Dacia Maraini. I també al Raval es projectarà, el 29 de març, la pel·lícula El despertar de les formigues, a les 18.30 hores, amb entrada gratuïta i col·loqui posterior.

Una exposició urbana on es podran veure imatges sorgides del taller de fotografia participativa realitzat per dones víctimes de violència masclista on elles van prendre la paraula i el protagonisme, a la plaça Hort Sogueros, des del 27 de març, tanca la programació municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa