Diari La Veu del País Valencià
Investiguen nanomaterials amb olis essencials per a combatre plagues en cítrics i caquis

La Universitat de València (UV) i l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) col·laboren en un projecte d’investigació amb l’objectiu de desenvolupar, validar i demostrar el potencial de la combinació de nanomaterials amb azadiractina o oli de nim, un arbre de la família de les meliàcies (Azadirachta indica), originari de l’Índia i de Birmània, per a combatre algunes de les principals plagues dels cítrics (cotonet de Sud-àfrica i trips) i dels caquis (cotonets i mosques blanques).

Amb la denominació ESSÈNCIA-N, aquest programa comença amb una sèrie d’assajos pilot en laboratori de la UV, a fi de trobar nanoformulacions insecticides millorades a partir de diferents materials de sílice i basades en l’azadiractina, ha indicat AVA-ASAJA.

Posteriorment, la Finca Sinyent d’AVA-ASAJA, a Polinyà de Xúquer (la Ribera Baixa), acollirà experiències en parcel·les, així com demostracions dirigides a donar a conèixer els resultats entre els agricultors perquè puguen incorporar part de les innovacions analitzades en les explotacions.

A causa dels greus atacs de les plagues i a la restricció de matèries actives fitosanitàries, el projecte posa el focus en l’estudi de bioplaguicides que resulten sostenibles, econòmics i eficaços a llarg termini.

Entre aquests compostos naturals destaquen els olis essencials perquè presenten una menor toxicitat, són compatibles amb els enemics naturals, no donen lloc a resistències, es degraden amb rapidesa i són respectuosos amb el medi ambient.

Dels més de 300 olis essencials comercialment importants, ESSÈNCIA-N investigarà l’azadiractina, és a dir, l’oli extret de les fruites i llavors de l’arbre de nim, semblants a les olives.

Segons les primeres evidències científiques, extractes amb alta concentració d’azadiractina podrien ser els precursors d’una nova generació de productes insecticides, fungicides, acaricides i protectors de les collites preservant l’entorn.

No obstant això, l’aplicació directa d’olis essencials no està sent «del tot efectiva», ja que es degrada amb facilitat per efecte de la temperatura o la radiació solar i, per això, el projecte planteja també l’anàlisi al laboratori i el camp de nanomaterials que siguen capaços d’encapsular l’azadiractina.

ESSÈNCIA-N és finançat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Unió Europea-Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Comparteix

Icona de pantalla completa