El Consell se suma al Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència per a trencar les bretxes de gènere

L’11 de febrer es reivindica la necessitat d’eliminar estereotips de gènere dins de l’àmbit de la ciència i la tecnologia

El ple del Consell s'ha sumat al Dia Mundial de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra aquest dissabte, 11 de febrer, mitjançant una declaració institucional en la qual reivindica la necessitat d'implementar polítiques destinades a eliminar estereotips de gènere dins de l'àmbit de la ciència i la tecnologia, fomentar les vocacions científiques en xiquetes i adolescents i visibilitzar el treball d'investigadores i tecnòlogues en les branques STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Com a vicepresidenta portaveu de la Generalitat, Aitana Mas ha agraït a les «pioneres» que van aconseguir trencar barreres en aquests camps i ha valorat la seua aportació «invisibilitzada o atribuïda als seus companys homes».

Per contra, la també consellera d'Igualtat ha fet una crida a la participació plena i equitativa de les dones en la recerca amb un doble objectiu: fomentar la innovació científica i que els resultats tinguen en compte les característiques i necessitats de dones i homes per igual.

En la declaració, el Consell mostra el compromís ferm amb la promoció i protecció dels drets de les dones i les xiquetes, advocant per l'eliminació de les bretxes de gènere per a avançar cap a un futur on puguen alliberar-se de tots els estereotips i ocupar el lloc que els correspon en la història.

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital impulsa mesures encaminades a potenciar i promoure projectes amb lideratge de dones, millorar la qualitat de la seua vida professional i assolir visibilitat.

Per exemple, per a corregir els desequilibris de gènere en les titulacions universitàries, s'ha introduït en les convocatòries de beques per a estudis el criteri corrector de gènere a fi que, en igualtat de mèrits o criteris exigits i en cas d'empat, es concedisca la beca a les persones el sexe de les quals estiga infrarepresentat en la titulació sol·licitada.

En les ajudes per a grups d'investigació es preveu una puntuació addicional del 5% a les sol·licituds la investigadora principal de les quals siga una dona, perquè la presència de les dones als llocs de lideratge innovador continua sent minoritària. La revisió de les bases de les convocatòries per a garantir la igualtat d'oportunitats i adequar-les als avanços socials és una tasca en la qual la Generalitat està fermament compromesa.

A més, en el programa per a la promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació, es preveu el dret d'interrupció i pròrroga d'execució d'ajudes en cas de maternitat, embaràs de risc o lactància, situacions que també es contemplen en el cas de les subvencions del pla GenT: «No és de justícia fer triar a les dones entre la seua carrera investigadora i el seu dret a viure la maternitat com elles vulguen».

I el programa Inspiradores presenta experiències i iniciatives de dones en diversos àmbits del coneixement per a visibilitzar el seu treball i que les noves generacions s’hi puguen veure reflectides.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.