Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València i l’AVL signen un acord per l’ús del valencià i per a frenar-ne el retrocés

L’alcalde de València, Joan Ribó, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, han firmat aquest dimecres el conveni marc entre el consistori i la institució per a col·laborar en la promoció del valencià, frenar el seu «retrocés» i estendre el seu ús dins de la corporació i en xarxes socials.

El conveni compromet les dues institucions a facilitar

gratuïtament i de manera mútua, segons disponibilitat i sempre que l’activitat siga gratuïta per a les persones que hi assistisquen, les instal·lacions de què disposen per a celebrar exposicions, congressos, jornades, presentacions de llibres i qualsevol altre tipus d’acte que es derive de la col·laboració acordada. Una comissió de seguiment mixta s’encarregarà del desplegament, de l’aplicació i de la interpretació del conveni.

En declaracions als mitjans després de l’acte de firma, el primer edil i la presidenta de l’AVL han explicat que la col·laboració entre les dues institucions es materialitza, per exemple, en les oficines del Gabinet de Normalització Lingüística del consistori, responsable de la formació i l’assessorament lingüístic del personal municipal, que «fan que la presència del valencià al cap i casal siga permanent i, a més, amb la voluntat de recuperar la que és la nostra llengua pròpia i històrica», ha remarcat Cantó, abans de posar en valor aquesta iniciativa.

A més, Ribó ha posat el focus en el fet que «s’estan iniciant actuacions a les xarxes també per a potenciar el valencià i les cançons». «En aquests moments un dels temes que més em preocupa és que les xarxes estan en castellà, en anglès o fins i tot en xinés, però en valencià poc, i s’està treballant en aquesta direcció que em pareix molt important», ha afegit.

L’alcalde ha remarcat que l’Ajuntament de València està «treballant per a la normalització de l’ús de valencià a la ciutat», però que es tracta d’una tasca «llarga» i «complicada» que, no obstant això, «està donant algun fruit».

Així, ha destacat que aquesta tasca «a poc a poc» ha permès que a l’Ajuntament «s’escolte parlar valencià amb bastant freqüència», i ha comentat que veïns castellanoparlants de la ciutat es dirigixen a ell en valencià. «A poc a poc jo crec que estem avançant i, per descomptat, volem treballar per a avançar el màxim possible», ha assegurat.

Per la seua banda, Verònica Cantó ha subratllat la importància de la col·laboració institucional i ha agraït que l’AVL «sempre haja tingut les portes obertes» del consistori per a treballar en aquesta promoció de la llengua, en un moment en què «les últimes dades no són massa esperançadores pel que fa a la reculada de l’ús del valencià». «Crec que hem avançat entre tots perquè estem tots per a sumar, mai per a restar, en tot el que tinga a veure amb la llengua i la cultura dels valencians», ha agregat.

Altres exemples de la col·laboració entre el consistori i l’AVL són l’informe sobre la importància sociolingüística, lexicogràfica i literària de les Falles per a la proposta de la seua declaració com a Patrimoni Cultural de la Humanitat; iniciatives com el certamen de teatre de la Junta Central Fallera o l’edició del còmic Les Falles, segons ha detallat el consistori en un comunicat.

En el camp de les publicacions, destaca l’edició del vocabulari Amb molt de gust, arran de la designació de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, així com la pròxima edició del vocabulari visual de la Festa del Corpus. També han col·laborat en iniciatives com ara les rutes literàries per la ciutat.

Amb la firma d’aquest conveni, l’Ajuntament de València se suma a la llista de consistoris amb els quals l’Acadèmia ha rubricat documents de col·laboració cultural, educativa i científica per a promoure el coneixement del valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa